Ολλανδία: Ευοίωνες οι προοπτικές για τα βιολογικά φρούτα μετά από τη δύσκολη περσινή σεζόν

Η συγκομιδή βιολογικών φρούτων από δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τον Robert Elshof, επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης Elshof Organic Fruit, που ειδικεύεται στην καλλιέργεια και στη συσκευασία βιολογικών μήλων και αχλαδιών, οι φετινές συνθήκες είναι εξαιρετικές.

«Ευτυχώς, οι περισσότεροι καλλιεργητές μπόρεσαν να ποτίσουν. Περάσαμε ένα υπέροχο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι τα φρούτα είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης», αναφέρει. Το ίδιο καλές είναι και οι αναμενόμενες αποδόσεις. «Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή για τα αχλάδια, ωστόσο οι προοπτικές αυτής της σεζόν φαίνονται ευοίωνες. Είμαστε ευχαριστημένοι με την καλή σοδειά και με το γεγονός ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τις συμφωνίες με τους αγοραστές μας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αβεβαιότητες. Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ έχουν πέσει μετά τις υψηλές πωλήσεις της πανδημίας, ενώ ο πληθωρισμός ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα πιο ακριβά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος των βιολογικών προϊόντων. Ευτυχώς, η ζήτηση των Ευρωπαίων πελατών μας στα δίκτυα λιανικής έχει αυξηθεί. Οι τοπικές πωλήσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για εμάς». Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων της Elshof Organic Fruit είναι εγχώριες και απορρέουν από τη συνεργασία της με μια ολλανδική αλυσίδα χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι αυξανόμενη. «Οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία μετατρέπονται σε ολοένα και πιο εξέχουσες αγορές», εξηγεί ο Elshof. «Εμείς, ευτυχώς, έχουμε πολλούς πιστούς πελάτες που παραμένουν μαζί μας όλη τη σεζόν, ενώ έχουμε εδώ και χρόνια σταθερή γραμμή εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας μεγάλος όγκος της παραγωγής μας διοχετεύεται προς τα εκεί. Επίσης, μόλις η γαλλική αγορά αδειάσει αργότερα μέσα στη σεζόν, πιθανότατα θα στείλουμε και εκεί τις απαραίτητες ποσότητες βιολογικών φρούτων».