Ολονύχτια παράσταση τον Ιούλιο στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα
«Όλος ο χώρος είναι ιερός, όπου κι αν πατήσεις νιώθεις την ενέργειά του» επισημαίνει η διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη για τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του μια ολονύχτια παράσταση στην πανσέληνο του Ιουλίου (28-29/7), τη βιωματική περφόρμανς «From Darkness to Light».
Ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series» (τον οποίο επιμελείται η διακριμένη χορογράφος) που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην κεντρική σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.
«Αν αυτή η παράσταση πετύχει κάτι, αυτό θα είναι μία μεγάλη συγκίνηση και μία σύνδεση με τον τόπο, το μνημείο, την ανθρώπινη υπόσταση και το τι σημαίνει να κάνεις κάτι συλλογικό, να μοιράζεσαι κάτι με άλλους» σχολίασε η Αποστολία Παπαδαμάκη στη σημερινή πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φορέσουν μάσκες ύπνου και ν’ ακούσουν τα όνειρα θεατών που διάβαζε η χορογράφος υπό τους ήχους της μουσικής που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης.
Η Αποστολία Παπαδαμάκη επισκέπτεται τη χώρα των ονείρων αναζητώντας το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές, επισκέπτες και διανυκτερεύοντες, να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της πανσελήνου και της ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.
«Μ’ ενδιαφέρει να βρούμε έναν άλλο τρόπο να συσχετιζόμαστε με την τέχνη, είτε αυτός είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, είτε είναι ένας ναός. Επειδή δυστυχώς οι οθόνες των κινητών και του υπολογιστή μάς κάνουν να προσπερνάμε τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα, οι υπόλοιπες αισθήσεις μας έχουν ατονήσει. Δεν μπορούμε την τέχνη να την βλέπουμε μόνο σαν θεατές και γρήγορα. Πρέπει να τη βιώνουμε για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας, την κοινωνία μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όλοι μαζί να ζούμε μία καλύτερη ζωή» σημείωσε η Αποστολία Παπαδαμάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία δήλωσε σχετικά με την παράσταση: «Είναι ενθαρρυντικό όταν βλέπεις καινούριες πρωτοβουλίες να ξεφεύγουν από την καθιερωμένη νόρμα και ν’ ανοίγουν νέα παράθυρα σε χώρους που δεν είναι αυτονόητοι. Αυτό για εμάς είναι προτεραιότητα. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε έμφαση σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας προορισμοί».
Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 12 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές.
Οι χορευτές, οι μουσικοί και οι θεατές θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως κόσμου. Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νου, η σύνδεσή του με τα σημεία του ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η αγάπη, συμπράττουν αρμονικά στην παράσταση- εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Όπως τόνισε η διακεκριμένη χορογράφος δεν μπορεί να προσδώσει μία μόνο ταυτότητα στο έργο της. «Πιστεύω στη συλλογική μνήμη και στη δύναμη του συνόλου και αυτό μ’ ενδιαφέρει να εξετάζω στις δουλειές μου».
Οδηγίες για τους θεατές
Όσοι ενδιαφέρονται να ζήσουν αυτήν την εμπειρία το Σάββατο 28 Ιουλίου στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Επισκέπτες θεατές με ελεύθερη είσοδο: Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 20.00. Οι θεατές καλό είναι να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς η παράσταση είναι περιπατητική και διαδραστική και απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει τον ναό. Η αναχώρηση θα γίνει μετά την ανατολή της πανσελήνου στις 23.00.
- Οι διανυκτερεύοντες θεατές θα πρέπει να βρίσκονται στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις 17.00 για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης (διάρκειας 2 ωρών) με την καλλιτεχνική ομάδα. Η αναχώρηση από τον Ναό θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί και θα ακολουθήσει εκδρομή στην Ανδρίτσαινα όπου και θα προσφερθεί πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα. Κόστος συμμετοχής σεμιναρίου 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του ναού είναι περιορισμένος και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι στείλουν email στο [email protected].
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε ομόφωνα την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ