Ομάδα Παραγωγών Δέλτα Οινιάδων Μεσολογγίου: Καθετοποίηση και υπεραξία

omada-paraogogon-delta-oinadwn
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και σε πείσμα των καιρών, η Ομάδα Παραγωγών Δέλτα Οινιάδων Μεσολογγίου, συνεχίζει να παράγει και να τυποποιεί ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα σπαράγγια, λευκά και πράσινα, τα ρόδια, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.

Πρόκειται για μια μικρή ομάδα παραγωγών, 30 ατόμων, με όραμα για το μέλλον και με σκοπό τον έλεγχο της διάθεσης και διακίνησης των προϊόντων τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χωρίς μεσάζοντες.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με πολλές δυσκολίες, αλλά έχοντας πίστη στη δύναμη της συνεργασίας, δημιούργησαν μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, με μοναδικό μέλημά τους να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα τους, που παράγονται σε μια εύφορη γη, φημισμένη για το μικροκλίμα της και για την ποιότητα του εδάφους της.

Αντιξοότητες

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Παντελής Ράπτης, η φετινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, πρωτόγνωρων σε ένα μεγάλο μέρος, που έπληξαν πολλές φορές την περιοχή.

«Να φανταστείτε, οι ζημιές στο πορτοκάλι άγγιξαν το 80%. Ζήσαμε μια πρωτοφανή καταστροφή που δεν μπορεί να αποζημιωθεί στο σύνολό της. Το γεγονός ότι είμαστε Ομάδα Παραγωγών με το δικό μας συσκευαστήριο και σταθερή πελατεία όλα αυτά τα χρόνια, μας κράτησε ζωντανούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της ΟΠ διαδραματίζουν οι εξαγωγές. Τα εσπεριδοειδή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στέλνονται σε Βουλγαρία και Αλβανία, ενώ τα σπαράγγια στη Γερμανία. Το ρόδι εξάγεται στη Γερμανία, τη Ρουμάνια, την Ουκρανία και μέχρι πρόσφατα και στη Ρωσία, προσφέροντας δεκάδες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Αλλαγή νοοτροπίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη συνεργατικής συνείδησης μεταξύ παραγωγών. «Ευτυχώς, όμως, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν κατανοήσει τα οφέλη που προσφέρει η Ομάδα Παραγωγών. Γνωρίζουν πως η σύμπραξη προσφέρει στον παραγωγό αυτά που χρειάζεται σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα έχουμε να παράγουμε σταθερή ποσότητα και ποιότητα προϊόντος διεκδικώντας καλύτερες τιμές».

Να σημειωθεί ότι η πορεία της Δέλτα Οινιάδων έχει ξεκινήσει εδώ και 18 χρόνια και έχει εξελιχθεί σημαντικά στη διάρκεια αυτών των ετών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δέλτα Οινιάδων ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 από παραγωγούς σπαραγγιών, που αποφάσισαν να διακινούν μόνοι τους το προϊόν. Το 2007 έγινε επίσημα Ομάδα Παραγωγών σπαραγγιών και κατασκευάστηκαν καινούργιες εγκαταστάσεις, που έδωσαν νέα δυναμική στον συνεταιρισμό.

Η εξαγωγική του δραστηριότητα και η επαφή του κυρίως με Γερμανούς αγοραστές, οδήγησε το διοικητικό του συμβούλιο στην απόφαση για περαιτέρω αξιοποίηση του συσκευαστηρίου, με την προώθηση και άλλων προϊόντων της περιοχής. Επέλεξαν την καλλιέργεια της ροδιάς ως μια εναλλακτική πρόταση για τα μέλη του και το 2010 έγιναν Ομάδα Παραγωγών στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια και στα ρόδια.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress