«Μονοπάτι ΑΕ»: Κέρδισε το στοίχημα η Ομάδα Παραγωγών έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Προς όφελος των παραγωγών ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα

elies-ileia

Σε πρότυπο μοντέλο συλλογικότητας και συνεργασίας έχει εξελιχθεί η Ομάδα Παραγωγών έξτρα παρθένου ελαιολάδου «Μονοπάτι ΑΕ», στο Γεράκι του Νομού Ηλείας.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, κατάφερε να ενώσει τους παραγωγούς ενός μικρού ελαιοπαραγωγικού χωριού, να ισχυροποιήσει τη δύναμή τους στην εγχώρια αγορά και να τους βοηθήσει να ανοίξουν τα φτερά τους πέρα από τα σύνορα της χώρας, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό τους, το «Μονάκριβο».

Τρία χρόνια μετά τη σύστασή της, κάνοντας πράξη το πιστεύω της «η ισχύς εν τη ενώσει», η Ομάδα Παραγωγών διεύρυνε τη σύνθεσή της και πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτήν ελαιοπαραγωγοί από την Ανάληψη και το όμορο χωριό, το Περιστέρι. Από τα 42 μέλη που απολάμβαναν τα οφέλη της ομάδας, σήμερα δραστηριοποιούνται 168 μέλη.

Επιτυχημένο πρόγραμμα

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ομάδας ενημερωτική συνάντηση των παραγωγών-μελών, όπου έγινε απολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος της τριετίας 2015-2018.

Ο διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ», Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε το επιχειρησιακό πρόγραμμα ως επιτυχημένο, καθώς εκπληρώθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των παραγωγών που συμμετέχουν στην ομάδα όπως, μεταξύ άλλων, τη στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, τη δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για πρακτικά θέματα πάνω στην καλλιέργειά τους, τη συμμετοχή τους με πολύ χαμηλό κόστος σε εκθέσεις τροφίμων κ.ά. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από τη μεγαλύτερη συνεταιριστική ομάδα στην Ιταλία, που αριθμεί 125.000 μέλη, αλλά και να συμμετάσχουν σε εκθέσεις γευσιγνωσίας σε Ευρώπη και Αμερική.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στη συμβολή και την αξιοπιστία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ενώ εξήρε τον ρόλο του Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό της ομάδας παραγωγών, κάνοντας πράξη το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα.

Ο διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ» παρουσίασε το νέο προϊόν της εταιρείας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «365», από 100% κορωνέικη ελιά.

Με αφορμή και το υπό διαμόρφωση επιχειρησιακό πρόγραμμα, τόνισε ότι θα πρέπει η ομάδα να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στην καλή ποιότητα του προϊόντος, που αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούνται συμπράξεις με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Εδαφολογικό Εργαστήριο.

Υπογράμμισε, μάλιστα, και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας και συγκεκριμένα του gaiasense. «Η τεχνολογία μάς βοηθά σημαντικά στη μείωση του κόστους. Η ευφυής γεωργία αποτελεί το μέλλον του αγροτικού τομέα».

Η ισχύς εν τη ενώσει

«Συνεχίζουμε δυναμικά και διαμορφώνουμε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα από κοινού. Όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο το καλύτερο. Χάρη στη δική μας συμμαχία καταφέραμε να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις περιοχές μας το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε 500.000 ελαιόδεντρα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο πλευρό των παραγωγών
 

Τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών «Μονοπάτι ΑΕ» παρακολούθησαν την ενημέρωση που τούς παρείχε ο γεωπόνος της Agron, Ανδρέας Συρεγγέλας, σχετικά με την εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών με σκοπό την μείωση της διάβρωσης- κατεργασία εδάφους στο πλαίσιο της δράσης «Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας»,

Οι παραγωγοί, καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης, έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή και ενημερώθηκαν για τις νέες μεθόδους, που προστατεύουν το έδαφος και προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του ελαιόδεντρου, καθώς και για τη βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος τους.

Νωρίτερα, ο γεωπόνος της Άξιον Αγροτικής, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, είχε κάνει εκτενή αναφορά στα επιτυχή αποτελέσματα του επιχειρησιακού προγράμματος 2015-2018, αναφερόμενες στις νέες προοπτικές που ανοίγονται με το υπό κατάρτιση πρόγραμμα 2018-2021.

Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να λύσουν όλες τις απορίες τους σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχέδια βελτίωσης, χάρη στη σημαντική τοποθέτηση της γεωπόνου-μελετητή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Βησσαρίας-Παναγιώτα Γείτονα.