Όψιμη η παραγωγή ντομάτας στους Στρόπωνες Εύβοιας

Οι Στρόπωνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με περίπου 500 κατοίκους. Στο σύνολό τους ασχολούνται με τη γεωργία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός για την περιοχή –πάνω από 30 οικογένειες– ασχολείται με την υπαίθρια ντομάτα. Το προϊόν αυτό είναι γνωστό ως ντομάτα Στροπώνων, χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί ή να έχει πιστοποιηθεί.

Σύμφωνα με την αγρότισσα Καμπούρη Ιωάννα, «η παραγωγή για τη φετινή περίοδο ήταν όψιμη λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Έχουμε στα χέρια μας ένα προϊόν με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά χωρίς όμως να το έχουμε ταυτοποιημένο. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται περίπου 500 στρέμματα και καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς κατά την περίοδο του Αυγούστου και φτάνουμε μέχρι να μας το επιτρέψει ο καιρός. Λόγω του μικρού μεγέθους των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων, δεν έχουμε τη δυνατότητα εναλλαγής των χωραφιών μας και γι’ αυτόν τον λόγο κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα τις παραγόμενες ποσότητες.

Η τιμή της ντομάτας, αυτή την περίοδο, φτάνει τα 70 λεπτά το κιλό, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όσον αφορά την εμπορία της, γίνεται μέσω της κλασικής οδού, δηλαδή της συσκευασίας από εμάς και την πώλησή της από τη λαχαναγορά της Αθήνας. Η δημιουργία ομάδας παραγωγών για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος μας είναι σε επίπεδα συζητήσεων και αναζήτησης, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα».