Orange Plus: Η καθετοποιημένη μονάδα εσπεριδοειδών που επενδύει σε συνεργασία και εξωστρέφεια
Αξιόλογη δυναμική στον Νομό Ηλείας προσφέρει η νέα καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας πορτοκαλιών και μανταρινιών, Orange Plus, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά και κλιματικά πλεονεκτήματα της περιοχής που αποδίδουν άριστης ποιότητας εσπεριδοειδή και τη συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς. Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της οικογενειακής επιχείρησης και τη δημιουργία συσκευαστηρίου από τα δύο αδέρφια, Γιώργο και Κώστα Κολοτούρο, ήταν η πλήρης αξιοποίηση 200 στρεμμάτων εσπεριδοειδών, σε μια ξεχωριστή τοποθεσία στην περιοχή Σίμιζα Τραγανού και η σταδιακή και εξ ολοκλήρου αυτονομία τους σε όλα τα στάδια παραγωγής.
«Μέχρι το 2020, η επιχειρηματική δραστηριότητα περιοριζόταν στην καλλιέργεια και μόνο των εσπεριδοειδών. Ωστόσο, η αναγνώριση της ανωτερότητας των προϊόντων και η συνειδητοποίηση του κέρδους που χανόταν από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή μάς οδήγησε στα επόμενα βήματά μας και στην αναγκαιότητα της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής», τονίζει ο κ. Κολοτούρος.
Άνοιγμα στην Ευρώπη
Οι δύο παραγωγοί διατηρούν καλλιέργειες πορτοκαλιών και μανταρινιών. Στο πορτοκάλι διαθέτουν τις ποικιλίες Ναβαλίνα (35 στρέμματα), New Hall (35 στρέμματα) και Lane Late (70 στρέμματα), καθώς και 20 στρέμματα με μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη. Το σύνολο της παραγωγής ξεπερνά τους 500 τόνους ετησίως. Ωστόσο, η οικογενειακή δραστηριότητα δεν περιορίστηκε μόνο στις ιδιόκτητες εκτάσεις που καλλιεργούνται από τους ίδιους, αλλά έγινε και άνοιγμα προς άλλους παραγωγούς της περιοχής, ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών.
Η στενή συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των ποσοτήτων που διαθέτουν, έχοντας μια αξιόλογη παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές.
Δειλά – δειλά, από την περσινή χρονιά, η Orange Plus πραγματοποίησε άνοιγμα σε χώρες της Ευρώπης, εξάγοντας τα προϊόντα της. Ήδη, φέτος, όπως μας εξηγεί ο κ. Κολοτούρος, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με εκπροσώπους από χώρες της Ευρώπης για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, που ξεκινά στα τέλη Οκτώβρη και ολοκληρώνεται στα τέλη Μάη. «Η ζήτηση είναι μεγάλη και θεωρώ πως θα είναι μια καλή χρονιά. Είναι σημαντικό εργαλείο η διαχείριση του προϊόντος από εμάς τους ίδιους, χωρίς να περνούν από τα χέρια τρίτων προτού να φτάσουν στην αγορά. Η καθετοποιημένη διαχείριση θεωρώ πως είναι το μέλλον», υπογραμμίζει.