Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Ορεστιάδα: Τυπωμένη σε μετάξι η ιστορία του Έβρου

26/06/2023
2' διάβασμα
orestiada-typomeni-se-metaxi-i-istoria-tou-evrou-295677

Δώδεκα σπουδαστές του ΔΙΕΚ Διδυμοτείχου είχαν μια ευφάνταστη ιδέα, η οποία εκτίθεται από την Κυριακή 25/6, στην Ορεστιάδα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της πόλης.

Ιστορίες τυπωμένες σε μετάξι στις οποίες συμβάλλουν τρεις πόλεις, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και η Ορεστιάδα.

Ορεστιάδα: Τυπωμένη σε μετάξι η ιστορία του Έβρου

Τα μαθήματα μέσα στο τμήμα Τεχνικών Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων μοναδικού στον Έβρο γέννησαν την ιδέα να δημιουργηθούν εκθέματα που να  απεικονίζουν την ιστορία της πόλης.

«Μέσα από το αντικείμενο του μαθήματος που ήταν η αισθητική και το υπόβαθρο των κλασσικών έργων – όπως τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας  η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Κυριακή Γκακίδου – ψάξαμε να βρούμε κανόνες και ρυθμούς ώστε να τα αποτυπώσουμε σε έργα. Προσπαθήσαμε ένα βρούμε θέματα από την περιοχή και θέλαμε ο κάθε σπουδαστής να δώσει το προσωπικό του στοιχείο, να φέρει ένα θέμα και να το αναδείξει».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν ιστορίες πάνω σε μαντήλια, όπου με την ευγενική προσφορά του επιχειρηματία μεταξιού από το Σουφλί Γιώργου Τσακίρη έγιναν πράξη.

Η καινοτομία στην έκθεση αυτή είναι ότι οι τοποθεσίες οι ιστορίες τα μοτίβα, τυπώθηκαν πάνω στο μετάξι και όχι στον καμβά όπως θα περίμενε κανείς.

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση μπορούν ενδεικτικά να θαυμάσουν μεταξωτά μαντήλια στα οποία αποτυπώνεται «ο λιθοξόος των Πετρωτών», «το Κάστρο του Πυθίου» , «η κυρά Αρχόντισσα του Διδυμοτείχου» και άλλα…..

Έχουν βρεθεί κείμενα στα οποία ο Χέμινγουεϊ ως ανταποκριτής μιας εφημερίδας περιγράφει σκηνές από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Αδριανούπολης.

Αυτά τα κείμενα αποτυπώθηκαν σε μαντήλι μεταξωτό το οποίο εκτίθεται μαζί με τα υπόλοιπα στο Άλσος Αδριανουπόλεως της Ορεστιάδας, όπου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της, αφιέρωμα στα 100 χρόνια της πόλης.

Ευχής έργο θα ήταν όπως αναφέρθηκε στην συνομιλία μας η  κυρία Γκακίδου να βρεθεί τρόπος ώστε τα μαντήλια αυτά να τυπωθούν μαζικά με σκοπό την διάθεση τους στο κοινό.

Πηγή: ertnews.gr

ΓΡΑΦΕΙ: