Εν αναμονή της οριστικής επίλυσης για τα 7.000 στρέμματα σε Χειμαδιό και Κουτσοχέρα  

σε κίνδυνο οι εκτάσεις των 7.000 στρεμμάτων -κυρίως στο Χειμαδιό και την Κουτσοχέρα

Την οριστική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα 7.000 στρέμματα, που το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων υποστηρίζει πως του ανήκουν από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ζητούν από την πολιτεία οι κάτοικοι του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας Ηλείας. Χάρη στην άμεση κινητοποίησή τους και την «ειρηνική» μετάβασή τους στα Καλάβρυτα, κάτοικοι και τοπικοί φορείς κατάφεραν να «παγώσουν» τον πλειστηριασμό των αμφισβητούμενων εκτάσεων, ωστόσο μόνο με τη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας αναμένεται να λυθεί.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου περίπου 100 κάτοικοι από τα δύο χωριά έφτασαν στην Ι.Μ. Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων, με στόχο να σταματήσουν την πλειοδοτική δημοπρασία. Σύμφωνα με το δικηγόρο των κατοίκων, κ. Μπράμο, θα πρέπει πολιτεία και εκκλησία, αμφοτερομερώς να επιλύσουν το θέμα για την εξασφάλιση της ομοψυχίας που απαιτεί η εύρυθμη κοινωνική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

«Για τους κατοίκους των κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει υπό το καθεστώς του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και δη του διατάγματος του έτους 1933. Σε πρώτη φάση επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος πλην όμως η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί ουσιαστική βούληση της πολιτείας, με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα δικαιώνει τους κόπους των κατοίκων των τελευταίων 200 ετών και θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων παιδιών – αγροτών στον τόπο τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπράμος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη φιλική αντιμετώπιση των ανθρώπων της μονής. «Συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες μοναχές όπως η ηγουμένη Βηθλεέμ, ενώ και ο δικηγόρος της μονής, Γιάννης Κανελλόπουλος, εκ Πάτρας, συμφώνησε με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρώ αγαστή τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών… Αυτό που επιδιώχθη για την ώρα, επετεύχθη. Τελικός στόχος είναι η βούληση της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.