Αναβάθμιση της πατατοκαλλιέργειας στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σημαντική εξοικονόμηση εισροών και βελτίωση της ποιότητας

Εχοντας το πλεονέκτηµα να βρίσκεται σε µια περιοχή µε ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια πατάτας, οι άνθρωποι του ΑΣ Οροπεδίου Λασιθίου εντόπισαν την ανάγκη αξιοποίησης των ολοκληρωµένων λύσεων που παρέχει η εφαρµογή του συστήµατος της ευφυούς γεωργίας στα χωράφια τους. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του συνεταιρισµού, Θεόδωρος Μουδάτσος, «στην περιοχή του οροπεδίου καλλιεργούνται 8.000-10.000 στρέµµατα ανάλογα µε την εποχή και τις συνθήκες. Καλλιεργούµε κηπευτικά, πατάτες και δενδρώδεις καλλιέργειες κατά τους θερινούς µήνες. Eίχαµε συζητήσεις και αναλάβαµε πρωτοβουλίες, ώστε να κάνουµε κάτι καλό για τις καλλιέργειες της περιοχής µας, ξεκινώντας από την πατάτα».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του συνεταιρισµού, Γεώργιος Χαριτάκης, συµπληρώνει:

«Είχαµε διαβάσει για το σύστηµα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC και θελήσαµε να δούµε πώς θα µπορούσε να προσφέρει και στη δική µας περίπτωση τα οφέλη που απολάµβαναν άλλες περιοχές και καλλιέργειες».

Από την εμπειρική στην έξυπνη φυτοπροστασία

Η πρώτη και πολύ σηµαντική συµβολή της εφαρµογής του ολοκληρωµένου συστήµατος ευφυούς γεωργίας αφορά το κοµµάτι της φυτοπροστασίας, όπου οι πρώτες δοκιµές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους συνεργαζόµενους παραγωγούς. Όπως εξηγεί ο κ. Χαριτάκης: «Πέρσι τον Απρίλιο εγκαταστήσαµε σε δύο αγροτεµάχια µε καλλιέργεια πατάτας δύο τηλεµετρικούς σταθµούς, έναν σε µια πρώιµη περιοχή και έναν σε µια πιο όψιµη, έτσι ώστε να συλλέξουµε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωµένα δεδοµένα.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ασχοληθήκαµε µε το κοµµάτι της φυτοπροστασίας. Παίρνοντας τα µετεωρολογικά δεδοµένα από τους σταθµούς λαµβάναµε προγνώσεις για προσβολή από ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, έγκαιρα και έγκυρα. Οι δοκιµές µάς βοήθησαν σηµαντικά να αντιµετωπίσουµε εχθρούς της καλλιέργειας, όπως ο δορυφόρος και η φθοριµαία της πατάτας».

Σχολιάζοντας τις διαφορές που διαπίστωσε από κοινού µε τους παραγωγούς σε σχέση µε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν ο γεωπόνος του συνεταιρισµού σηµείωσε: «Πλέον, η φυτοπροστασία µπορεί να γίνεται µε πολύ µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα. Η εµπειρική προσέγγιση δεν µπορούσε να µας προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα».

Σημαντικό εργαλείο μείωσης του κόστους

Ζητώντας να µας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς η νέα αυτή προσέγγιση στο κοµµάτι της φυτοπροστασίας αλλάζει την καθηµερινότητα των παραγωγών, µε τη συµβολή και του γεωπόνου -γεωργικού συµβούλου, ο κ. Χαριτάκης µας εξηγεί: «Ο παραγωγός έχει στα χέρια του ένα καινούργιο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στον γεωπόνο να ενηµερώνει και να προειδοποιεί τον παραγωγό για τυχόν προβλήµατα και απειλές που είναι πιθανό να συναντήσει στην καλλιέργειά του.

Μια έγκαιρη επέµβαση σε µια ασθένεια σηµαίνει ότι η επέµβαση θα είναι αποτελεσµατική, εποµένως αποφεύγουµε τις άκαιρες και επαναλαµβανόµενες επεµβάσεις και µε αυτόν τον τρόπο µειώνουµε το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, ο παραγωγός εξοικονοµεί χρόνο, κάτι που µεταφράζεται επίσης σε οικονοµικό όφελος». «Πλέον, µπορούµε να έχουµε ένα προϊόν πιο ποιοτικό και ασφαλές για τον καταναλωτή», συµπληρώνει ο κ. Μουδάτσος.

«Ευφυής άρδευση και λίπανση μεγιστοποιούν το οικονομικό όφελος»

Επόµενο σηµαντικό βήµα για τον συνεταιρισµό είναι η αξιοποίηση του συστήµατος ευφυούς γεωργίας σε όλο το φάσµα των καλλιεργητικών φροντίδων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο: «Θέλουµε να εντάξουµε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο σύστηµα της ευφυούς γεωργίας, έτσι ώστε να µεγιστοποιήσουµε αυτά τα οφέλη. Τόσο η άρδευση όσο και η λίπανση είναι δύο πολύ σηµαντικά ζητήµατα και συνδέονται µε συγκεκριµένα οικονοµικά αποτελέσµατα», εξηγεί ο διευθυντής του συνεταιρισµού κ. Μουδάτσος.

Ο κ. Χαριτάκης, µε τη µατιά του γεωπόνου, µας ανέλυσε τα οφέλη της επιστηµονικής προσέγγισης της λίπανσης µέσω της συµβολής της τεχνολογίας: «Στη λίπανση, πριν ο παραγωγός ξεκινήσει να καλλιεργεί, θα έχει κάνει µια ανάλυση, θα έχει τα αποτελέσµατα, θα γνωρίζει ποια χηµικά στοιχεία λείπουν από το χωράφι του και θα ξέρει να λιπάνει µε τη σωστή ποσότητα και τον σωστό τύπο λιπάσµατος. Εποµένως, θα υπάρχει εξοικονόµηση χρηµάτων».

Σε ό,τι αφορά την άρδευση, ο ίδιος µίλησε για ζωτικής σηµασίας παρέμβαση λόγω και της κλιµατικής αλλαγής: «Μπορεί πέρσι να είχαµε µια καλή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων, όµως, θα πρέπει να κοιτάµε και µακροπρόθεσµα. Στην Κρήτη, η πρόσβαση σε νερό είναι περιορισµένη και σε συνδυασµό µε τις νέες κλιµατικές συνθήκες είχαµε ένα σηµαντικό ερέθισµα για να αναζητήσουµε λύσεις µέσω της ευφυούς γεωργίας. Ας µην ξεχνάµε, άλλωστε, ότι η ρευστότητα των παραγωγών δέχεται ισχυρές πιέσεις και θα πρέπει να αναζητά διεξόδους, ώστε να περιοριστεί το κόστος των εισροών».

Λύσεις προσαρμοσμένες στους μικρούς κλήρους

Μετά από τα θετικά αποτελέσµατα της πρώτης πιλοτικής χρονιάς, οι εφαρµογές θα επεκταθούν σε περισσότερους παραγωγούς, µε στόχο σύντοµα το σύνολο των παραγωγών του συνεταιρισµού να επωφεληθεί από την ευφυή γεωργία, όπως εξηγεί ο κ. Χαριτάκης. Ο ίδιος, καταλήγοντας, προσθέτει: «Ένα ολοκληρωµένο σύστηµα ευφυούς γεωργίας προσφέρει σηµαντικές λύσεις σε παραγωγούς µε µικρές εκµεταλλεύσεις, εποµένως δεν είναι µια λύση που απευθύνεται µόνο σε µεγάλους παραγωγούς».