Ορθή χρήση των υδάτινων πόρων με «έξυπνους» τρόπους

Η ποιότητα του νερού είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά και σωστά μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, κατά τη συμμετοχή του στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μόνο η ορθή χρήση των υδάτινων πόρων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

«Μέσα από την επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων, την απορρύπανση, τη μείωση της σπατάλης του αρδευτικού νερού, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση, στη διαθεσιμότητα και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών νερού», υπογράμμισε ο κ. Ζαΐμης και πρόσθεσε:

«Βέβαια, πέραν της κρατικής ευθύνης, ο ρόλος του καθενός είναι εξίσου σημαντικός. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε, αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη στην καθημερινή μας ζωή και προστατεύοντας λίμνες, ποτάμια και θάλασσες από κάθε ρυπογόνο αντικείμενο ή υγρό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα μουσεία νερού της Τράπεζας Πειραιώς στη Δημητσάνα και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις του νερού, με στόχο να επιδιωχθεί η συνεργασία των μελών τους σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.

Έγιναν επίσης εισηγήσεις με αναφορές στις αρχαίες τεχνολογίες του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και πάνω σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και διαχείρισης των αποβλήτων από καθηγητές του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Κίνας.