Όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο «Όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία», κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η τιμητική βράβευση της ακαδημαϊκού Αντωνίας Τριχοπούλου, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Στην ημερίδα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές του χώρου της ελαιοκομίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ευεργετικότητας του ελαιολάδου στην υγεία.

Παράλληλα, οι εισηγήσεις για τη νοθεία και την επικοινωνία της ευεργετικότητας του ελαιολάδου μέσω της έξυπνης δικτύωσης ολοκλήρωσαν την ολιστική προσέγγιση της συμβολής του ελαιολάδου και των ελαιοκομικών προϊόντων στην υγεία μας.

Ξεχωριστή, βέβαια, στιγμή αποτέλεσε η βράβευση της ακαδημαϊκού Αντωνίας Τριχοπούλου, ομότιμης καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήταν μια τιμητική πράξη και συμβολική μαζί για την προσφορά και την παρακαταθήκη που μας άφησε η Αντωνία Τριχοπούλου», δήλωσε ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής στο ΠΑΔΑ.

Αναγκαία η δημιουργία υγειοπροστατευτικών προϊόντων

Στη συνέχεια, ο κ. Ζακυνθινός μίλησε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας υγειοπροστατευτικών προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο. Όπως ανέφερε, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου αποτιμάται σε 9,83 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στη θέση του ελαιολάδου ως μιας περισσότερο υγιεινής εναλλακτικής λύσης έναντι των λιπαρών ελαίων και των συναφών οφελών για την υγεία.

Όπως επεσήμανε, «το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η αναγκαιότητα της δημιουργίας των υγειοπροστατευτικών προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο απαντά και στον ανταγωνισμό της αγοράς, αφού το 75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαίου συγκεντρώνεται στο φοινικέλαιο. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι το ελαιόλαδο αναδεικνύεται σε όλο και πιο πολύτιμο προϊόν σε όλο τον κόσμο, με τεράστια δυνητική ζήτηση.

Στην πραγματικότητα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται σχεδόν φάρμακο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά. Και ακριβώς αυτή είναι η θεμελιώδης και διαφοροποιητική πτυχή που το κάνει μοναδικό τροφοφάρμακο σε σχέση με όλα τα άλλα φυτικά έλαια».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζακυνθινός είπε ότι «αυτό είναι και το πλεονέκτημά του, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προϊόντα υγειοπροστατευτικού χαρακτήρα. Αν αυτό το συνδυάσουμε και με νέα γνώση και καινοτόμες διαδικασίες παραλαβής, τότε σίγουρα θα κερδίσουμε τον ανταγωνισμό».

Σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, ενώ την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πέτρος Καλαντώνης, αντιπρύτανης του ΠΑΔΑ, εστιάζοντας στην ταυτότητα του ελληνικού ελαιολάδου και τις ξεχωριστές του ιδιότητες. Ο κ. Καλαντώνης πρότεινε τη συστηματική μελέτη και έρευνα από φορείς, ώστε να υπάρχει σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή.

Ακόμη, υποστήριξε σθεναρά την πρότασή του για καταπολέμηση της εμπορίας χύμα ελαιολάδου και κατέληξε, λέγοντας ότι «είναι καθήκον του πανεπιστημίου να αναπτύξει δράσεις με ανθρώπους που θα είναι οι πρωταγωνιστές στην προώθηση του προϊόντος». Στις πολιτικές που απαιτούνται, ώστε να μπορεί η κοινωνία να έχει πρόσβαση στο καλό ελαιόλαδο, αναφέρθηκε η Ελπίδα Πάβη, καθηγήτρια στο ΠΑΔΑ, η οποία είπε ότι «πολλές ομάδες της κοινωνίας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ένα καλό προϊόν υγείας, όπως είναι το ελαιόλαδο».

Ξεκινώντας την ομιλία του από την πρώτη ενότητα της ημερίδας, ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος της λέσχης ΦΙΛΑΙΟΣ, αναφέρθηκε στους σκοπούς και στις δράσεις του θεσμού «Ημέρες ελαιολάδου και ελιάς» και στον ρόλο τους στην προώθηση και προβολή του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

Για τους τρόπους νοθείας του ελαιολάδου από άλλα σπορέλαια έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Κοτροκόης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο ανεβαίνει η τιμή του, άλλο τόσο θα νοθεύεται. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται συστήματα πιστοποίησης».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Τώνια Βασιλάκου, καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ, η οποία μίλησε για τον ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία των παιδιών, αλλά και τον τρόπο εισαγωγής του στη διατροφή των παιδιών από τη μεταβρεφική ηλικία.

Τα κρυμμένα κειμήλια του ελαιολάδου

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις πολυφαινόλες, αλλά και τον ρόλο των αντιοξειδωτικών στην υγεία και την ευεξία, ο Δρ Εμμανουήλ Μπαρμπούνης, από την εταιρεία Ν. ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ ΑΕ, παρουσίασε την καινούργια μέθοδο CDR Oxitester για τη μέτρηση των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο.

«Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στην ανάλυση των ελαιολάδων για τον προσδιορισμό του περιεχομένου τους σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και στη συνολική ποιότητά τους. Είναι εξαιρετικά γρήγορη και δίνει το αποτέλεσμα σε λιγότερο από πέντε λεπτά», υποστήριξε.

Για τον τρόπο προσδιορισμού της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης ως ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών στο ελαιόλαδο μίλησε ο Γιώργος Σειραγάκης, γενικός διευθυντής της TUV Austria, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την υπολειμματικότητα των αγροχημικών, αλλά και άλλων επιβλαβών χημικών ενώσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος.

Ο Γιώργος Οικονόμου.

Η Τώνια Βασιλάκου.

Olive Net, η νέα εφαρμογή στον κλάδο της ελαιοκομίας

Ιωάννης Κουμπούρος διευθυντής του Ερευνητικού
Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία

Η παρουσίαση στην εκδήλωση της νέας καινοτόμου εφαρμογής του αναπληρωτή καθηγητή του ΠΑΔΑ και διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία, Ιωάννη Κουμπούρου, αναδεικνύει μια επαναστατική προσέγγιση για τον κλάδο της ελαιοκομίας.

Η εφαρμογή Olive Net αποτελεί έναν ολοκληρωμένο χώρο συνάντησης για λάτρεις του ελαιολάδου, επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες και εταιρείες στον τομέα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την παροχή εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ποιότητα του ελαιολάδου. Με εξατομικευμένες ενημερώσεις και δυνατότητες παρακολούθησης, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την ενεργό συνεισφορά των χρηστών και συνδέει τη γνώση, προωθώντας παράλληλα τη μεσογειακή διατροφή και την υγιεινή ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπούρο, «είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που διαμορφώνει την επόμενη εποχή στην ελαιοκομία».

 

Ο Πέτρος Καλαντώνης.

Ο Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Η Ελπίδα Πάβη.

Ο Κων/νος Κοτροκόης.

Ο Γιώργος Ζακυνθινός.

Ο Γιώργος Σειραγάκης.

Ρεπορτάζ

Η ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου.

Ο Χρ. Βασιλόπουλος.

Ο Δρ Εμμ. Μπαρμπούνης.