«Όχι» των κατοίκων στην υποβάθμιση της λίμνης Πηνειού

Σε δυναμική κινητοποίηση, διατρανώνοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συνεχή υποβάθμιση της λίμνης Πηνειού, στον απόηχο των άκαρπων προσπαθειών δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου από την Ένωση Αγρινίου, προχώρησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ύστερα από κάλεσμα που απηύθυναν η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ανδραβίδας-Κυλλήνης και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ήλιδας.

Το ραντεβού δόθηκε στον χώρο όπου βρίσκεται το «αναψυκτήριο» της λίμνης, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επί σειράς ετών εγκατάλειψης της περιοχής. Είχε κατασκευαστεί το 2000, ανακαινίστηκε το 2011, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτήν τη στιγμή παραμένει ρημαγμένος, παρά το γεγονός ότι από το 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα εργολαβία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, η έλλειψη πρόσβασης αποτελεί ακόμα ένα ορατό πρόβλημα και δυσκολεύει την επίσκεψη τόσο στη λίμνη, όσο και στις παραλίμνιες κοινότητες.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν οι βουλευτές Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Διονύσης Καλαματιανός, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μέλισσας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, Αετοράχης Τάσος Αντωνακόπουλος και Μπορσίου Χρήστος Παναγόπουλος, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Χριστοδουλόπουλος, Κράλλης και οι υποψήφιοι βουλευτές Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας και Άννα-Μαρία Βλαγκούλη. Επίσης, παρευρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει στο παρελθόν ενέργειες προκειμένου η περιοχή να αναβαθμιστεί.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ιδρυτής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Παναγιώτης Καραδήμας, ενώ από τους Ενεργούς Πολίτες Ήλιδας μίλησε ο Χρήστος Λιακόπουλος. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον εκλιπόντα Θεόδωρο Βλαγκούλη, ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη και μάλιστα άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.

Εν αναμονή της πολύπαθης αναβάθμισης

Όπως ενημέρωσε η κα Αυγερινοπούλου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά από επικοινωνία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί το έργο της αξιοποίησης του αναψυκτηρίου στο Φράγμα Πηνειού, με στόχο να μη χαθεί το σημαντικό κονδύλι με το οποίο, μέσω Interreg, θα αξιοποιηθεί ο χώρος ως πόλος αναψυχής.

Να σημειωθεί πως, από τις 15 Φεβρουαρίου 2021, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια ορατή παρέμβαση, έχει αποφασιστεί από την περιφέρεια να γίνουν στο αναψυκτήριο συμπληρωματικά έργα τουριστικών υποδομών για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας, από το Ταμείο Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με στόχο τη φιλοξενία εκδηλώσεων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης.