Παναγιώτης Σκορλέτος: Ως… φάρμακο για τον άνθρωπο το ελαιόλαδο των Δελφών

ΗΗ ευεργετική δράση πολλών τροφών είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πόσες, όμως, από αυτές, μπορούν να καυχιούνται πως οι ιδιότητές τους έχουν λάβει πιστοποίηση; Η περίπτωση του ελαιολάδου «Πύθιο», που παράγεται στον ελαιώνα των Δελφών από τον Παναγιώτη Σκορλέτο, είναι μία από αυτές τις… περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Αμφίσσης, που προέρχεται από τον πρώιμο και άγουρο καρπό του δένδρου και μπορεί να χαρακτηριστεί αγουρέλαιο, ανήκει, μετά από έλεγχο και πιστοποίηση της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα ελαιόλαδα με πολύ υψηλές πολυφαινόλες, ουσίες που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις ρίζες του να είναι καθαρά αγροτικές, καθώς προέρχεται από αγροτική οικογένεια, ο Παναγιώτης συνεχίζει την ελαιοκομική παράδοση. «Ασχολούμαι με την καλλιέργεια της ελιάς εδώ και 20 χρόνια, ωστόσο μεγάλωσα μέσα στον αγροτικό τομέα, καθώς ο πατέρας μου ήταν γεωργός», αναφέρει στην «ΥΧ», ο Παναγιώτης.

Εγκατεστημένος στον ελαιώνα των Δελφών, προστατευόμενο τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, ο Παναγιώτης είναι ενταγμένος στη βιολογική καλλιέργεια, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε τι που μπορεί να αλλοιώσει την ιδιαίτερη γεύση του ελαιολάδου. «Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω γεννηθεί στη φύση, δεν ήθελα το προϊόν που παράγω να έχει διαφόρων ειδών χημικά, το οποίο θα το έκαναν χειρότερο για τη διατροφή κάποιου. Κάτι που δεν θα έτρωγα εγώ, δεν θέλω να το φάει και κάποιος άλλος άνθρωπος. Για αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργώ βιολογικά τα ελαιόδεντρά μου», εξηγεί ο Παναγιώτης.

Τυποποίηση

Από το 2015, το ελαιόλαδο που παράγει κυκλοφορεί με την επωνυμία «Πύθιο», το οποίο και συσκευάζει σε ιδιόκτητο συσκευαστήριο. «Ο λόγος που προχωρήσαμε στην τυποποίηση του ελαιολάδου ήταν για να δώσουμε την αξία που αρμόζει στο προϊόν. Έρχονταν οι έμποροι και έπαιρναν το λάδι πολύ φτηνά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να το τυποποιήσουμε και να το προωθήσουμε επώνυμα».

ΣΥΝΔΕΛΦΥΣ

Ωστόσο, για τον Παναγιώτη, ο κατάλληλος συνδυασμός για την προώθηση του προϊόντος μαζί με την τυποποίηση, είναι η συνεργασία. Έτσι, μαζί με άλλους τρεις παραγωγούς, έχουν δημιουργήσει την ομάδα «ΣΥΝΔΕΛΦΥΣ».

Όπως εξηγεί, «έχουμε κάνει μία σύμπραξη με άλλους τρεις παραγωγούς της περιοχής και έχουμε έναν χώρο ο οποίος είναι επισκέψιμος. Έρχονται γκρουπ επισκεπτών για γευσιγνωσία σε προϊόντα όπως ελιές, λάδι, πατέ ελιάς, μέλι και τσίπουρο, όλα προϊόντα της περιοχής μας και γι’ αυτό δώσαμε το συγκεκριμένο όνομα στην ομάδα.

Ο λόγος που αποφασίσαμε να συνεργαστούμε είναι γιατί συμμετείχαμε όλοι σε εκθέσεις, όπου και γνωριστήκαμε. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να λειτουργεί ο κάθε ένας μόνος του, ενώ μπορούμε να προωθήσουμε από κοινού τα προϊόντα αλλά και να αλληλοβοηθηθούμε σε επίπεδο επαφών και γνωριμιών;».

Προώθηση

Ο Παναγιώτης προωθεί το ελαιόλαδο του σε ένα πελατολόγιο που έχει δημιουργήσει με το πέρασμα των χρόνων και οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο προϊόν. Επίσης, προωθεί το προϊόν μέσω της ομάδας «ΣΥΝΔΕΛΦΥΣ» και του καταστήματος που έχουν δημιουργήσει, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν το ελαιόλαδο. Τέλος, μια μικρή ποσότητα προωθείται στη Γαλλία.

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Παναγιώτη είναι να καταφέρει να πείσει κάποιο από τα παιδιά του να συνεχίσει την ενασχόληση με ελαιοκαλλιέργεια. «Οι νέοι έχουν καλύτερη σχέση με την τεχνολογία, επομένως αν συνεχίσουν την εκμετάλλευση θα μπορέσουν και να την εξελίξουν με νέα μέσα. Χρειάζεται, ωστόσο, να προωθήσουν το προϊόν ακόμα περισσότερο και στο εξωτερικό ώστε να υπάρχει και το οικονομικό αντίκρισμα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που φτιάχνουμε την ομάδα παραγωγών ώστε να βοηθηθεί και η προώθηση του προϊόντος».

Ομάδα Παραγωγών

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, και πάλι στο επίπεδο της συνεργασίας, ο Παναγιώτης, μαζί με άλλους 15 παραγωγούς ελαιολάδου της περιοχής, ετοιμάζουν να δημιουργήσουν μία ομάδα παραγωγών, για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή τους. «Επειδή ένας παραγωγός μόνος του δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ετοιμάζουμε μία ομάδα παραγωγών, προσπαθώντας να έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να δώσουμε δυναμική στην προώθηση του προϊόντος μας», εξηγεί. Το συγκεκριμένο διάστημα περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία της ομάδας.