Πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τις επενδυτικές εταιρείες στις ελληνικές startups

Μελέτη Startups in Greece 2021-2022

Για πέμπτη συνεχή χρονιά δημοσιεύθηκε η μελέτη του Found.ation και της Velocity Partners, για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η φετινή έκδοση, «Startups in Greece 2021-2022», έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της EIT Digital.

Η εν λόγω μελέτη έχει καθιερωθεί ως μια έγκριτη και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς για την εκπόνησή της αντλήθηκαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία από περισσότερες από 2.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, το 2021 ήταν έτος προόδου για τις ελληνικές startups.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία πενταετία, όπως αναφέρεται, οι ελληνικές επενδυτικές εταιρείες εμπιστεύθηκαν δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις με πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

 

Έξι στους δέκα επενδυτές από ΕΕ και ΗΠΑ, από 400.000 ευρώ το αιτούμενο κεφάλαιο

Ορισμένα από τα ευρήματα για την εξέλιξη του οικοσυστήματος κατά τη σύγκριση του 2021 με το 2020 δείχνουν σαφή πρόοδο. Πέρα από τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε απόλυτους αριθμούς, από την ποιοτική ανάλυση προκύπτει ότι οι ελληνικές startups γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές για τα διεθνή επενδυτικά funds σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Πλέον, για κάθε ευρώ που τοποθετείται από μια ελληνική επενδυτική εταιρεία, δυόμισι ευρώ επιπλέον αντλούνται από διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2021, από τους 86 επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια σε ελληνικές startups, το 33,7% προερχόταν από την ΕΕ, το 27,9% από τις ΗΠΑ, το 23,3% από τον υπόλοιπο κόσμο και το 15,1% από την Ελλάδα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που «σήκωσαν» κεφάλαια παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2020. Ένα μελανό σημείο είναι ότι μόλις δύο στις δέκα startups έχουν γυναίκα επικεφαλής.

Ως προς το μέσο αιτούμενο επενδυτικό κεφάλαιο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων ζήτησε από 400.000 ευρώ και πάνω, ενώ ειδικότερα στην κατηγορία αιτούμενων κεφαλαίων από 400.000 έως 500.000 ευρώ σημειώθηκε ετήσια αύξηση που άγγιξε το 10% (το 17,6% των επιχειρήσεων αιτήθηκαν κεφάλαιο αυτού του ύψους το 2021 σε σχέση με 7,69% το 2020). Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πάνω από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αιτήθηκε χρηματοδότηση από 1.000.001 ευρώ και πάνω.

Ωριμάζουν οι ελληνικές startups και το επενδυτικό περιβάλλον

Οι συγγραφείς κάνουν μνεία στον κοινό «κουμπαρά» κράτους και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «ΕquiFund» (μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων). Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι από το 2016 που ιδρύθηκε το εν λόγω ταμείο και εν συνεχεία οι έξι ελληνικές Επενδυτικές Εταιρείες (VCs) υπό την ομπρέλα του έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα 119 startups με πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Mεταξύ άλλων, χρηματοδότηση έχουν λάβει και οι Augmenta, Better Origin και Centaur Analytics, αγροstartups που έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία και έχουν παρουσιαστεί από την «ΥΧ». Οι εν λόγω επιχειρήσεις περιλαμβάνονται σε λίστα με τις startups που έχουν συνεχείς επιτυχημένους γύρους χρηματοδότησης. Στο φετινό πόνημα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, προαναγγέλλει ότι στο εγγύς μέλλον θα διοχετευθούν κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω της ΕΑΤΕ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών εταιρειών (VC), με στόχευση σε early stage startups (επιχειρήσεις Επενδυτικού Γύρου Α).

Ως προς τις ελληνικές επενδυτικές εταιρείες και την εξέλιξή τους, αναφορά γίνεται στη συμμετοχή ορισμένων και στη χρηματοδότηση μη ελληνικών startups. Ένα παράδειγμα είναι η επένδυση της Venture Friends στην Agro.Club. Η τελευταία είναι μια ενδιαφέρουσα αγροstartup με παρουσία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που προωθεί ένα καινοτόμο μοντέλο συναλλαγών, συνδέοντας αγρότες και προμηθευτές γεωργικών εφοδίων. Θετικό στοιχείο για το οικοσύστημα είναι το γεγονός ότι το 50% των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Αναφορικά με τις early stage επιχειρήσεις, το 2021 απασχολούσαν από δύο έως τέσσερα άτομα (63,7%), ενώ περίπου το 25% εξ αυτών είχαν από πέντε έως εννέα άτομα προσωπικό.

Τρίτος δημοφιλέστερος ο τομέας της αγροδιατροφής μέσα στην πανδημία

Το συμπέρασμα ότι η περίοδος της πανδημίας επιτάχυνε την ανάπτυξη ορισμένων τομέων νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως της αγροδιατροφής, αναδεικνύεται στη μελέτη. Συγκεκριμένα, η κατηγορία Agro/Food industries σημείωσε ετήσια αύξηση σχεδόν 3%. Σημαντικός παράγοντας εδώ ήταν οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για διαδικτυακές πωλήσεις μαναβικής και φαγητού (online delivery). Οι startups, που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή, αντιστοιχούν στο 9,42% επί του συνόλου του οικοσυστήματος, πίσω μόνο από τους τομείς των επιστημών υγείας και του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).