Η παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών συμβάλλει στη δέσμευση άνθρακα και μειώνει τις εκπομπές

Οι μικρές βιολογικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στη βόσκηση και στις τεχνικές βιολογικής παραγωγής, είναι πρωταθλήτριες στις χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του ακαδημαϊκού περιοδικού Journal of Cleaner Production. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η οποία αξιολόγησε τον κύκλο ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων σε εκμεταλλεύσεις του μεγαλύτερου συνεταιρισμού βιολογικών αγροτών στις ΗΠΑ, Organic Valley.

Η ερευνητική ομάδα επιστράτευσε μια πρωτοποριακή μεθοδολογία που περιλαμβάνει τη συμπερίληψη του οφέλους που παρέχουν οι βιολογικοί βοσκότοποι, όσον αφορά τη δέσμευση άνθρακα. «Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ποσότητα άνθρακα που παραμένει στο έδαφος από τα υπολείμματα πάνω από το έδαφος, τα υπολείμματα κάτω από το έδαφος και την κοπριά», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Horacio Aguirre-Villegas.

«Λαμβάνονται, επίσης, υπόψη οι επιπτώσεις των πρακτικών διαχείρισης που επηρεάζουν το απόθεμα άνθρακα, όπως το όργωμα, το καθεστώς χρήσης γης, η διαχείριση και η εισαγωγή οργανικής ύλης στο έδαφος με βάση μεταβλητές που αφορούν το αγρόκτημα και την περιοχή, όπως το επίπεδο δραστηριότητας και η θερμοκρασία».

Η μελέτη έδειξε θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, όταν οι αγελάδες περνούν χρόνο σε βιολογικά βοσκοτόπια. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στις χαμηλές εκπομπές περιλαμβάνουν την αποφυγή συνθετικών εισροών και τη χρήση τροποποιήσεων για βιολογικές καλλιέργειες, τη μακροζωία των βοοειδών και τη χρήση κοπριάς ως επικρατούσα πηγή λιπάσματος. «Η επιστήμη έρχεται να τεκμηριώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε διαισθητικά ότι ισχύει: Όταν έχεις συστήματα που βασίζονται σε βοσκότοπους και βιολογική παραγωγή, έχεις μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα», αναφέρει η Nicole Rakobitsch, διευθύντρια Βιωσιμότητας στην Organic Valley.

«Είμαστε περήφανοι που οι εκμεταλλεύσεις στον συνεταιρισμό μας έχουν κατά μέσο όρο το χαμηλότερο γνωστό αποτύπωμα άνθρακα από οποιονδήποτε προμηθευτή γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αλλά δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας, ώστε όλα τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα να μειώνουν συνεχώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι το σωστό και οι καταναλωτές αναζητούν τροφή που είναι καλή για τον πλανήτη και την υγεία τους».

Η έρευνα για τα βιολογικά γαλακτοκομικά στην Organic Valley βρίσκεται σε εξέλιξη και το υπόλοιπο 40% της προσφοράς γάλακτος του συνεταιρισμού θα αξιολογηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, η Organic Valley έχει εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα αντιστάθμισης άνθρακα, το οποίο αγοράζει πιστώσεις άνθρακα από τους αγρότες της και τους βοηθά να εφαρμόσουν συγκεκριμένα έργα στο τοπίο, όπως η αγροδασοκομία, η βελτιωμένη διαχείριση της κοπριάς και η ανανεώσιμη ενέργεια στην εκμετάλλευση.