Παράνομο κυνήγι στην Αλυκή της Άσπρης

Θανάτωση και τραυματισμός ειδών ορνιθοπανίδας

Προβληματισμό και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες με τα σκοτωμένα πουλιά στην Αλυκή Μεσολογγίου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της, η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου απευθύνει σύσταση στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ για καλύτερη φύλαξη του χώρου, δίνοντας παράλληλα λεπτομέρειες για το συμβάν. Μάλιστα, αναφέρει ότι σε γνωμοδότησή της επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. για ανανέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης παραγωγής αλατιού, είχε επισημάνει την ανάγκη «η εταιρεία να φροντίσει για την υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης ορνιθοπανίδας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησής τους, σύμφωνα με τη λειτουργία του και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν».

«Με λύπη ενημερώθηκε η Μονάδα για περιστατικό παράνομης θήρας σε ένα από τα αλοπήγια της Αλυκής Άσπρης στην περιοχή της Φοινικιάς πριν από λίγες ημέρες. Δυστυχώς, εντόπισαν έναν νεκρό μαχητή (Philomachus pugnax) και ένα νεκρό φοινικόπτερo (Phoenicopterus ruber), ενώ περισυνέλλεξαν ένα νεαρό φοινικόπτερο με σοβαρά τραύματα στο σώμα και στη φτερούγα, το οποίο έστειλαν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα, όπου του παρασχέθηκε περίθαλψη και αναρρώνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Αλυκή της Άσπρης απαγορεύεται το κυνήγι βάσει της Δ΄ Κυνηγετικής διάταξης, καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 με κωδικούς Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2310001 & Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2310015, ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού Περιφερειακή Περιοχή 5.