Παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης ντομάτας σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης

Με αφορμή τη διαπίστωση της παρουσίας του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) σε σύνθετο δείγμα από φυτά τομάτας η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών τομάτας και πιπεριάς.

Το δείγμα απεστάλη στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Ετησίου Προγράμματος επισκοπήσεων, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του παραπάνω ιού σε υπαίθρια καλλιέργεια τομάτας από την περιοχή της Αγίας Ειρήνης της ΤΚ Ρουσσοσπιτίου του Δήμου Ρεθύμνης.

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες. Οι επιστήμονες καλούν τους αγρότες να ενημερωθούν για τον τρόπο αναγνώρισης των προσβεβλημένων φυτών τομάτας που μεταξύ άλλων παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση ενώ στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.

Για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται προτείνεται η λήψη μέτρων και για το λόγο αυτό καλούνται οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι συνταγογράφοι φυτοπροστατευτικών προϊόντων και οι σύμβουλοι γεωπόνοι να ενημερώνουν τους καλλιεργητές-συνεργάτες τους με κάθε πρόσφορο μέσο για την επιδημιολογία της ασθένειας. Στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. υπάρχει αναρτημένο ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας, καθώς επίσης και ενημερωτικό φυλλάδιο όσον αφορά τη συμπτωματολογία της ασθένειας στην τομάτα και την πιπεριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ