Α. Πατρούμπα: Η συμβολή του κλάδου των αναψυκτικών στην ελληνική οικονομία

Α. Πατρούμπα: Η συμβολή του κλάδου των αναψυκτικών στην ελληνική οικονομία
-Διαφήμιση-

Σε συνέχεια του άρθρου της «ΥΧ» για τις συνέργειες του κλάδου των αναψυκτικών με τον αγροτικό τομέα, η πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Αγγελική Πατρούμπα, παραθέτει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της βιομηχανίας αναψυκτικών καθώς και τον θετικό αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία.

Ακολουθεί το άρθρο της κ. Πατρούμπα

«Είμαστε  ιδιαίτερα  υπερήφανοι  για  την  αξία  που  δημιουργεί  η  ελληνική  βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών για τη χώρα μας, καθώς συμβάλλει στην ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και στηρίζει την τοπική παραγωγή και οικονομία με αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό σύνολο.

Δυναμικός  και  εξωστρεφής,  παρά  τη  σημαντική  μείωση  των  πωλήσεών  του  και  τις αντιξοότητες του οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών εν γένει εξακολουθεί να στηρίζει την απασχόληση διατηρώντας ισχυρή  διασύνδεση  με  τους  κλάδους  εστίασης,  εμπορίου,  τουρισμού,  διαφήμισης, αγροτοδιατροφικής παραγωγής και με όλους τους συνδεδεμένους κλάδους που συμβάλλουν στην  εγχώρια  «αλυσίδα  αξίας»  μας.  Μια  αλυσίδα  αξίας  στην  οποία  συμμετέχουν  και  οι καταναλωτές, οι οποίοι μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και την επιλογή τους κάθε μέρα, με θετικό  αντίκτυπο  σε  χιλιάδες  παραγωγούς,  προμηθευτές,  εμπορικούς  συνεργάτες, εργαζόμενους,  συμβάλλοντας  στην  ανάπτυξη  των  τοπικών  κοινοτήτων  και  της  χώρας συνολικά.

Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μας οράματος. Η δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα και την εταιρική υπευθυνότητα είναι βαθιά εδραιωμένη στην αποστολή και τις αξίες μας, καθορίζει κάθε απόφασή μας και αντανακλάται σε κάθε δράση μας. H διαρκής προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος επικεντρώνεται  σε  πεδία  όπως  η  ορθολογική  διαχείριση  υδάτινων  πόρων,  συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, ανακύκλωση και εξοικονόμηση ενέργειας. 

Χτίζει συνεργασίες µε αγρότες η βιοµηχανία των αναψυκτικών

Παράλληλα, προάγουμε την υγεία και την ευεξία τόσο στις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας όσο και στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Σε συνέχεια των ευρωπαϊκών δεσμεύσεών μας ως μέλος της UNESDA, που αποτελεί την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών, προσυπογράψαμε τη δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αναψυκτικών τον Φεβρουάριο 2017 για επιτάχυνση της προσπάθειας περαιτέρω μείωσης των πρόσθετων σακχάρων και επομένως θερμίδων, κατά 10% ανά 100 ml την περίοδο 2015-2020.

Τον  Ιούνιο  του  2018  προχωρήσαμε στην  υλοποίηση  της πρωτοβουλίας και  σε  εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο ΣΕΒΑ ανέλαβε εθελοντική δέσμευση για μείωση κατά 10% της ζάχαρης  στα  ανθρακούχα  και  μη  ανθρακούχα  αναψυκτικά  (με  περιεχόμενο  φρούτου  0-24,9%),  παγωμένο  τσάι  και  προϊόντα  έτοιμου  καφέ,  αθλητικά  και  ενεργειακά  ποτά  των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2020, με σημείο αναφοράς το 2015.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται  στις  μεταβαλλόμενες  προτιμήσεις  των  καταναλωτών  σχετικά  με  την πρόσληψη  ζάχαρης  και  στην  πρόσκληση  των  Κρατών -Μελών  και  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης.

Στο  πλαίσιο  αυτό,  στην  Ελλάδα,  ήδη  προσφέρουμε  περισσότερες  επιλογές,  τόσο  με προϊόντα με λίγες ή καθόλου θερμίδες, όσο και σε μικρότερες συσκευασίες. Παράλληλα, επενδύουμε  στην  προώθηση  των  προϊόντων με λίγες ή καθόλου θερμίδες ώστε να ενθαρρύνουμε ενεργά την επιλογή τους.

Προωθώντας τα προϊόντα μας με υπευθυνότητα, δεν διαφημίζουμε σε παιδιά κάτω των 12 ετών και παρέχουμε ξεκάθαρες διατροφικές πληροφορίες σε εμφανή θέση των συσκευασιών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες τους. Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΒΑ προσπαθούμε να είμαστε φορείς θετικής αλλαγής. Η σημαντική επίδραση του κλάδου στην ελληνική οικονομία, και το πολύπλευρο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμά  του,  αποτυπώνονται στην μελέτη που εκπόνησε για τον κλάδο το Ίδρυμα Οικονομικών &Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Ιούλιος 2016.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε μέσα από τη διαρκή ανάπτυξη και την προσήλωση στην καινοτομία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών».

-Διαφήμιση-