Σε περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων το ελαιόλαδο, όσο οι τιμές καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ

Οι τιμές του ελαιολάδου, ειδικότερα του εξαιρετικού παρθένου, που συνήθως λαμβάνεται ως δείκτης, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, καθώς όσο προχωρά ο καιρός η διαδικασία της ελαιοποίησης επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή. Μία άνοδος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το επίπεδο στο οποίο θα σταματήσει, αλλά και το ποιες θα είναι οι αντοχές, τελικά, της αγοράς, σε ένα πλαίσιο πρωτόγνωρων συνθηκών για το προϊόν.

Τις αυξημένες τιμές στο εξαιρετικό παρθένο καταγράφει η Κομισιόν

Την άνοδο τιμών, που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, καταγράφει το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της Κομισιόν. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εντός του Δεκεμβρίου, οι μέσες τιμές σε εθνικό επίπεδο για ελληνικό έξτρα παρθένο ανέβηκαν στα 872,3 ευρώ/100 κιλά προϊόντος κατά τη 13η εβδομάδα της ελαιοκομικής περιόδου. Παρακολουθώντας τις καταγραφές της Κομισιόν, βάσει των δηλώσεων των κρατών-μελών, η τιμή αυτή ήταν κατά περισσότερο από δέκα λεπτά υψηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την αντίστοιχη περσινή η άνοδος ήταν κατά 93% κι ακόμη θεαματικότερη κατά 184,69% από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Αντίστοιχα, υψηλές τιμές καταγράφουν και οι μεγαλοπαραγωγοί Ισπανία και Ιταλία.

Στη μεγαλοπαραγωγό της Ιβηρικής, κατά την ίδια εβδομάδα, οι μέσες εθνικές τιμές παραγωγού ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα, στα 858,4 ευρώ/100 κιλά εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, υψηλότερα κατά σχεδόν 20 λεπτά από ό,τι μία εβδομάδα πριν και σαφώς υψηλότερα κατά 59,6% από πέρυσι και κατά 165,02% από τον πενταετή μέσο όρο. Στη γειτονική Ιταλία, όπου τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν μέχρι δύο εβδομάδες νωρίτερα (την ενδέκατη εβδομάδα της περιόδου), το εξαιρετικό παρθένο ανήλθε στα 904 ευρώ/100 κιλά, κατά 15 λεπτά υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο κατά 49,92% από πέρυσι και κατά 87,47% από τον πενταετή μέσο όρο.

Περίπλοκο το τοπίο στην αγορά προβλέπει η Mintec

Τιμές που σκαρφάλωσαν σε πρωτόγνωρα ύψη επισημαίνει και η διεθνής εταιρεία αναλύσεων εμπορευμάτων Mintec. Σύμφωνα με πρόσφατο κείμενο για την αγορά ελαιολάδου που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, οι τιμές του ελαιολάδου καταρρίπτουν πλέον και το προηγούμενο ρεκόρ των 8,50 ευρώ, που λαμβάνει ως σημείο αναφοράς από την Ανδαλουσία, καθώς, πλέον, μετά την υποχώρηση τον Νοέμβρη έως τα 7,80 ευρώ, σκαρφάλωσε στα 9,20 ευρώ/κιλό προϊόντος στις 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τιμή-ρεκόρ όλων των εποχών.

«Η κλιμάκωση αυτή αποδίδεται εν μέρει στις εκτιμήσεις για μειώσεις παραγωγής σε σημαντικά κέντρα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα», αναφέρουν οι αναλυτές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι και οι προβλέψεις των προηγούμενων μηνών πλέον αναθεωρούνται προς τα κάτω, κι αυτό σε συνδυασμό φέτος με την απουσία ενός ικανοποιητικού αποθέματος από την προηγούμενη παραγωγή, εικόνα που αφορά τόσο τις αποθήκες παραγωγών όσο και χρηστών του προϊόντος. Αυτά οδηγούν σε παρόμοια, ή ακόμη και χειρότερη εμπορική ελαιοκομική περίοδο σε σύγκριση με την περσινή, κάτι που περιγράφεται ως «καταστροφή», όπως δηλώνει έμπορος στην εταιρεία.

«Οι αγοραστές, που ανταγωνίζονται για περιορισμένους όγκους, εντείνουν την ανοδική πίεση των τιμών», υποστηρίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας τη συγκράτηση για διάθεση προϊόντος με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου, που διατυπωνόταν τον Δεκέμβριο. Παρότι, όπως λέγεται, μπορεί να πουλήσουν άμεσα, αβέβαιο παραμένει εάν αυτή η σταγόνα προσφοράς θα καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς, όπως επισημαίνουν, τονίζοντας ότι προμηνύεται ένα περίπλοκο και δυναμικό τοπίο για την αγορά ελαιολάδου τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένων των πρωτόγνωρων προκλήσεων στην παραγωγή και της αυξανόμενης σπανιότητας διαθέσιμου προϊόντος.