Περισσότεροι από 12.500 νέοι αγρότες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΛΓΟ

Τη σημασία της γνώσης, μέσω της οποίας οι αγρότες θα βαδίσουν στο δρόμο της καινοτομίας και στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, εξήραν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος, σε διαδικτυακό τους χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Θέμα της ημερίδας, αποτέλεσε η διάχυση των αποτελεσμάτων της κατάρτισης των 14.570 Νέων Αγροτών, του υπομέτρου 6.1.

«Καλύτερη επένδυση, είναι η επένδυση στη γνώση και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον καλύτερο αρωγό της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του οργανισμού στην προώθηση της στοχευόμενης έρευνας που βοηθά να παράγονται ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα.

Τη σημασία της εισόδου και της παραμονής των νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Στύλιος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με «όπλο» την γνώση οι νέοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θα βοηθήσουν τη χώρα «αλλά και τους ίδιους εαυτούς τους να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, να πάνε στην καινοτομία και σε καλύτερο εισόδημα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι σε αυτό θα ενταχθούν 12.500 – 13.000 νέοι αγρότες και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδότησης, από 17.000 ευρώ σε 35.000 ευρώ, εξήγησε. Διευκρίνισε, δε, ότι «έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, ώστε να μην απαιτείται φυσική παρουσία, προκειμένου σε έξι με επτά μήνες να γίνουν οι πρώτες εντάξεις».

Περισσότερη κατάρτιση, ζήτησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Παυλονάσιος, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν μαθήματα λίγων ωρών, ειδικά σε μία περίοδο που η γεωργία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

«Η Ελλάδα είναι ουραγός στην κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών στην Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αντιστρέψουμε, όχι όμως με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Πρόσθεσε, ότι ο οργανισμός εστιάζει στην Κεντρική Μακεδονία, την οποία και χαρακτήρισε «καρδιά» του αγροτικού τομέα, καθώς, όπως ανέφερε, στην περιοχή εκτρέφεται το 27% των βοοειδών, παράγεται το 45,2% του αγελαδινού γάλακτος, καταγράφεται το 20% εκτροφής προβάτων, ενώ είναι η πρώτη περιφέρεια στη μελισσοκομία, με 17% της συνολικής παραγωγής μελιού και τρίτη σε παραγωγή χοίρων. Επίσης, διαθέτει το 16% των εκτάσεων γεωργικής εκμετάλλευσης και το 19,2% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.

Για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες, που ξεκίνησε χθες ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, μίλησε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης – κατάρτισης του οργανισμού, Σπύρος Στάχτιαρης. Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.893.175 ευρώ και θα ενταχθούν σε αυτό, για εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, 3.192 άτομα. Είναι συνολικής διάρκειας 90 ωρών, με το 40% του χρόνου να είναι πρακτική άσκηση, διαρθρώνεται σε τέσσερα πεδία (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, μελισσοκομία και συνδυαστική παραγωγή) και παρέχει στους ωφελούμενους βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος για τους νέους αγρότες, προϋπολογισμού 14.578.200 ευρώ, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2021, υπενθύμισε, ότι εκπαιδεύτηκαν 14.668 νέοι γεωργοί, σε μαθήματα συνολικής διάρκειας 150 ωρών, με συνάφεια στο αντικείμενο της απασχόλησής τους. Σε 119 σημεία της χώρας υλοποιήθηκαν 829 προγράμματα, στα οποία εργάστηκαν 539 εκπαιδευτές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δύο νέοι αγρότες, η ‘Αννα Αϊβαζίδη που έχει βιολογικό αγρόκτημα στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και ο Τηλέμαχος Βακουφάρης, που δημιούργησε το «Zarzavat – Private Customized Farming», καθώς επίσης και ο γεωπόνος Δημήτρης Ρουκάς, που εργάστηκε ως εκπαιδευτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ