Περισσότεροι βαμβακοκαλλιεργητές εντάχθηκαν στην ευφυή γεωργία μετά τα θετικά αποτελέσματα

Η μείωση του νερού κατά 30% ήταν μόνο η αρχή

Ημείωση των αναγκών άρδευσης, που έφτασε στο 25%-30% στην καλλιέργεια βαμβακιού στη Ροδόπη μέσω της χρήσης του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, οδήγησε περισσότερους βαμβακοκαλλιεργητές στον ευφυή τρόπο παραγωγής, επιβεβαιώνοντας πως ένας από τους καλύτερους τρόπους μετάδοσης της τεχνολογίας είναι η επίδειξη από τον έναν αγρότη στον άλλον. Πριν από τρία χρόνια περίπου, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια πήραν την απόφαση να επενδύσουν στην ευφυή γεωργία μέσω της εγκατάστασης τηλεμετρικών σταθμών σε αγροτεμάχια συνεργαζόμενων παραγωγών.

Οι οκτώ πρώτοι παραγωγοί, που δικαιώθηκαν από την επιλογή τους, μείωσαν τη χρήση του νερού κατά 30% και βοήθησαν με την απόφασή τους και άλλους παραγωγούς να επωφεληθούν από το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense. Η Φιλιώ Παπαδοπούλου, γεωπόνος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «τον πρώτο χρόνο συμμετείχαν οκτώ παραγωγοί, ενώ είχαν εγκατασταθεί δύο σταθμοί. Μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του συστήματος, πήραν την απόφαση να ενταχθούν και άλλοι παραγωγοί με τον αριθμό τους πλέον να φθάνει τους 17. Για τον λόγο αυτόν, εγκαταστάθηκαν έξι νέοι τηλεμετρικοί σταθμοί που, σε συνδυασμό με του δύο υπάρχοντες, κάλυψαν 244 αγροτεμάχια».

Διαβάστε σχετικά: Περιόρισαν το πράσινο σκουλήκι με τη χρήση ευφυών συμβουλών

Μεταξύ των παραγωγών που πείστηκαν από τα θετικά αποτελέσματα του συστήματος είναι και ο Κυριάκος Κρόκος, βαμβακοκαλλιεργητής στο Κόσμιο Κομοτηνής, ο οποίος εντάχθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. «Βρήκα θετικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη γνώση, πέρα από την εμπειρική που έχουμε εμείς. Το πότε χρειάζεται, δηλαδή, ένα φυτό να του δώσουμε νερό και πότε όχι. Όταν έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης χρονιάς, που είχε εφαρμοστεί το σύστημα σε αγρότες της περιοχής, είδαμε ότι είναι όντως κάτι πρωτοποριακό και είπαμε ότι θέλουμε να ενταχθούμε και εμείς, ώστε να δούμε τα αποτελέσματά του», αναφέρει ο ίδιος στην «ΥΧ». «Οι αγρότες μέσω των συμβουλών για την άρδευση εξοικονόμησαν χρήματα και κόπο, γιατί πλέον έχουν μπει στη διαδικασία να κάνουν τα ποτίσματά τους πιο σωστά από ό,τι πριν που τα έκαναν εμπειρικά», συμπληρώνει η κα Παπαδοπούλου.

Λίπανση

Εκτός, όμως, από τα θετικά αποτελέσματα στην άρδευση, η γεωπόνος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων αναφέρει ότι οι παραγωγοί έχουν λάβει και συμβουλές για τη λίπανση. «Πάρθηκαν δείγματα εδάφους, οπότε δώσαμε στους παραγωγούς τις εδαφολογικές αναλύσεις και συμβουλή λίπανσης. Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι λιπαίναμε λάθος, καθώς τα περισσότερα χωράφια δεν χρειάζονταν κάλιο, γιατί περιείχαν αρκετό. Επομένως, οι παραγωγοί λίπαναν πιο στοχευμένα τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς τον τύπο του λιπάσματος, δίνοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή». Η κα Παπαδοπούλου τονίζει, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι συμβουλές για τη φυτοπροστασία, καθώς αυτήν τη στιγμή συλλέγονται τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή της συμβουλής.

Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Τα εκκοκκιστήρια Θράκης, τα οποία αποτελούν μια επιχείρηση που επενδύει στην καινοτομία και την τεχνολογία, βρίσκονται δίπλα στους παραγωγούς, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις συμβουλές που δέχονται. Η κα Παπαδοπούλου μας εξηγεί ότι «οι συμβουλές από την ομάδα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense μας αποστέλλονται πρώτα και μέσω των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιούμε στα αγροτεμάχια ελέγχουμε τη συγκεκριμένη συμβουλή, η οποία έπειτα έρχεται μέσω μηνύματος και στα κινητά τηλέφωνα των παραγωγών». Όσον αφορά τη διαδικασία λήψης της συμβουλής, η ίδια αναφέρει ότι είναι μία εύκολη διαδικασία που δεν δημιουργεί παρανοήσεις στους παραγωγούς. Υποχρέωση μόνο των ίδιων, όπως μας αναφέρει, είναι «να ενημερώνουν για την εφαρμογή της συμβουλής, ώστε να καταχωρίζονται τα δεδομένα στο σύστημα gaiasense για να είναι και αυτό σε θέση να δημιουργήσει το ιστορικό κάθε αγροτεμαχίου».

Τέλος, επισημαίνει ότι όλοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense ήταν αρκετά πρόθυμοι να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, καθώς πιστεύουν σε αυτό και στα οφέλη που ήδη έχει αρχίσει να προσφέρει. Ο κ. Κρόκος καταλήγει ότι «η ένταξη περισσότερων παραγωγών στο gaiasense θα δώσει ακόμα περισσότερα στοιχεία στη βάση του συστήματος».