Ο περονόσπορος χτυπά την καλλιέργεια της ντομάτας

Καλλιεργητικές προειδοποιήσεις

Eναρξη των προσβολών από τον περονόσπορο στις υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας διαπιστώθηκε μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου. Ο περονόσπορος δημιουργεί συμπτώματα όπως ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80%-100% και θερμοκρασίες από 3-26οC (άριστη θερμοκρασία 18-22οC).

Συστάσεις

Το Περιφερειακό Κέντρο συστήνει σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ντομάτα θερμοκηπίου

Ο περονόσπορος απειλεί, όμως, και την ντομάτα θερμοκηπίου σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, καθώς μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε η έναρξη του περονόσπορου στις καλλιέργειες με ντομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας. Το Περιφερειακό Κέντρο συστήνει στους παραγωγούς την προστασία με ψεκασμούς κάλυψης.

Κλαδοσπόριο

Για την ντομάτα θερμοκηπίου, όμως, ο κίνδυνος δεν σταματά στον περονόσπορο, καθώς υπάρχει απειλή και από το κλαδοσπόριο. Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε η έναρξη του κλαδοσπόριου στις καλλιέργειες με ντομάτες θερμοκηπίου.

Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του περονόσπορου.