Στα ΠΓΕ εντάχθηκε το Κασκαβάλι Πίνδου

 Αίσια ήταν η  έκβαση  της προσπάθειας που κατέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Συγκεκριμένα στις 17 Μαϊου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά-  σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του  παραδοσιακού προϊόντος  μέσω της παραγωγής γεύσεων.

Με αφορμή την αρχική  ένταξη του προϊόντος στα προϊόντα ΠΓΕ  δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια.

 Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που είχε αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να υπογραμμίσει ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν  στην περιοχή μας από νομάδες κτηνοτρόφους.  

Συνεχίζοντας,  ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου  να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι, ευχαριστώντας τον σεφ κ. Βασίλη Λαγό ο οποίος ήδη παρουσίασε ανάλογες συνταγές στην τηλεόραση  ΕΡΤ.   
«Είδαμε και με πολύ χαρά ότι ο κ. Ανδρέας Λαγός παρουσίασε συνταγές με το κασκαβάλι στην ΕΡΤ»,  είπε    για να προσθέσει ότι:  «τα εστιατόρια της περιοχής με τη βοήθεια του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ετοιμάζουν με βάση το κασκαβάλι δικές του  συνταγές το καθένα».

Εξήγησε  ακόμη  ότι το  «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.

 Τέλος ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στήριξε την όλη προσπάθεια.