Πιάνει από φέτος δουλειά στο ελαιόλαδο η Κρητών Ένωσις

Οικονομίες κλίμακας και προστιθέμενη αξία φιλοδοξεί να δημιουργήσει η σύμπραξη εννέα συνεταιρισμών

Να ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους για το κρητικό ελαιόλαδο και, παράλληλα, να παρέμβει στην αγορά προς όφελος των παραγωγών, αρχής γενομένης από τη φετινή σεζόν, φιλοδοξεί η ΑΕΣ «Κρητών Ένωσις» ΑΕ, που ήρθε στη ζωή πριν από λίγες εβδομάδες.

Το νέο σχήμα προέρχεται από την ένωση δυνάμεων εννέα συνεταιρισμών του νησιού και έχει στο τιμόνι του τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρο Γαβαλά, ενώ διευθύνουσα σύμβουλος είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Θεανώ Βρέντζου. Ο φορέας εδρεύει στο Ηράκλειο και θα αξιοποιήσει το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο υποδομών και εγκαταστάσεων που διαθέτουν οι συμμετέχουσες οργανώσεις.

«Το γεγονός ότι οι εννέα μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις του νησιού στο ελαιόλαδο κατάφεραν να κάνουν μία νέα συνεταιριστική οργάνωση είναι πολύ σημαντικό», υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο κ. Γαβαλάς, τονίζοντας τη σημασία των συλλογικών σχημάτων τα οποία έχουν τα κρίσιμα μεγέθη που απαιτούν οι αγορές. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι οικονομίες κλίμακας «είναι κάτι μπορεί να σε βοηθήσει να χτυπήσεις τις πόρτες μεγάλων οίκων, όπως τα TESCO ή τα Walmart, όπου χρειάζεται ένα αξιόπιστο μέγεθος για να σε πιστέψει ο άλλος και να σε εμπιστευθεί».

Από την πλευρά του, ο Χαρίλαος Βλαζάκης, πρόεδρος του ΑΣ Χανίων και εκ των αντιπροέδρων της Ένωσης, χαρακτηρίζει ως «μέγα κίνητρο» για τη δημιουργία της οργάνωσης τα ζητήματα που αντιμετώπιζε η εμπορία ελαιολάδου, όχι μόνο ως προς τις τιμές, αλλά και ως προς τη γνησιότητα του κρητικού ελαιολάδου, μετά και την κατάρρευση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα σχήμα που θα πάρει μεγάλη έκταση στην πορεία, κρίνοντας και από το ενδιαφέρον και άλλων συνεταιρισμών της περιοχής να συμμετέχουν, ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή και η είσοδος ιδιωτών, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς όμως να έχουν πάνω από το 40% των μετοχών.

Στόχος οι 5.000 τόνοι σε βάθος πενταετίας

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, στόχος του εγχειρήματος δεν είναι μόνο η τυποποίηση και προώθηση του κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στις αγορές του κόσμου, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητάς του μέσω προγραμμάτων για τους παραγωγούς, καθώς επίσης και η πάταξη των φαινομένων νοθείας. «Όταν υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρός φορέας, θα προστατεύει τα συμφέροντα του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή. Θα μπορεί να παρεμβαίνει εκεί που πρέπει και όταν πρέπει», συμπληρώνει ο κ. Βλαζάκης.

Στους άμεσους στόχους του νέου φορέα είναι να μπει στην αγορά προς τα τέλη Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, ενώ το business plan προβλέπει την τυποποίηση 500 τόνων φέτος και 5.000 τόνων σε βάθος πενταετίας. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο στόχος είναι να εμφιαλώνει όλο το ελαιόλαδο που διαχειρίζονται τα μέλη του.

Ενιαίο brand

«Το σχήμα θα είναι πολύ ισχυρό, ενιαίο και σε βάθος πενταετίας πιστεύω ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νησί», σημειώνει ο κ. Γαβαλάς, υπογραμμίζοντας τα οφέλη ενός κοινού brand name για το κρητικό ελαιόλαδο, εν αναμονή και της κατοχύρωσης του ΠΓΕ από την ΕΕ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πιστοποίηση ως «άσο στο μανίκι, που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, ώστε ο παραγωγός να καρπωθεί την υπεραξία του προϊόντος και το κρητικό ελαιόλαδο να κατακτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, τυποποιημένο και όχι σε βυτία. Φέτος θα κάνουμε μία καλή αρχή, ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε πανέτοιμοι για μεγάλα πράγματα», προσθέτει ο κ. Βλαζάκης.

Η διοίκηση

Πέρα από τον Σταύρο Γαβαλά και τη Θεανώ Βρέντζου, την προσωρινή διοίκηση απαρτίζουν ως αντιπρόεδροι οι Χαρίλαος Βλαζάκης, Νίκος Ζαχαριάδης (πρόεδρος Ένωσης Μεραμβέλλου), Μανόλης Κουγιουμτζής (πρόεδρος ΑΣ Μυλοποτάμου) και ως μέλη οι Μανόλης Μπέρκης (Ένωση Πεζών), Γιάννης Γλεντζάκης (ΑΣ Ρεθύμνου), Χαράλαμπος Δραγασάκης (Ένωση Ιεράπετρας), Βασίλης Κουτσαυτάκης (ΑΣ Γραμβούσας) και Αντώνης Κυριακάκης (ΑΣ Μεσαράς).