Πιέσεις από την πρόκληση του αποπληθωρισμού στα τρόφιμα βλέπει ο κλάδος των βιολογικών

Η οικονομία και κυρίως ο αποπληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να είναι η κύρια πρόκληση για τους καλλιεργητές βιολογικών το 2024. Αυτό που μπορεί να είναι καλοδεχούμενο από τους καταναλωτές, μπορεί αντίστροφα να ζορίζει τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις βιολογικών, όπως σχολιάζουν στον διεθνή τύπο εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου στις ΗΠΑ, καθώς τα κόστη των εισροών δεν φαίνεται να προσαρμόζονται τόσο γρήγορα σε αυτή την τάση.

«Ο αποπληθωρισμός των εισροών θα έρθει, αλλά με καθυστέρηση, αλλιώς μπορεί να δούμε προσαρμογές στον τομέα της εργασίας ως αντιστάθμισμα», εκτιμά ο Drew Knobel, διευθυντής πωλήσεων της Earl’s Organic Produce, στο freshplaza. Με τις προσώρας πιέσεις στην κερδοφορία, «η μόνη διέξοδος από αυτό το σπιράλ είναι η αύξηση της διάθεσης ποσοτήτων ως αντιστάθμισμα στη μείωση των τιμών», σχολιάζει.

Μεγαλύτερες πιέσεις φαίνεται ότι θα δεχθούν τα βιολογικά λαχανικά, σε σχέση με τα φρούτα, λαμβάνοντας υπόψη και την εικόνα που είχαν προς το τέλος του 2023.

Το πρώτο εξάμηνο, τουλάχιστον, του 2024 προβλέπεται δύσκολο, ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό, περίπου, του έτους αναμένεται να υπάρξει βελτιωμένη εικόνα.