Πιο ανθεκτικά προϊόντα μέσα από βιοδιεγέρτες… φυκιών

της Ελένης Ριζάκη

Βιοδιεγέρτες βασισμένους σε φύκια έχει αναπτύξει μια εταιρεία στον Καναδά, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Fresh Plaza. Ειδικότερα, αποτελούν μια προσπάθεια για καλύτερη καλλιεργητική διαδικασία, παραγωγικότητα και διαχείριση του στρες που δέχεται ένα φυτό. Μέσα από τη διέγερση των μικροοργανισμών του εδάφους, διεγείρονται και οι ρίζες, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν και στη βελτίωση της φυσιολογίας του φυτού, επιταχύνοντας τη φωτοσύνθεση και ενισχύοντας τα επίπεδα χλωροφύλλης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το περιεχόμενο σε σάκχαρα και τα συστατικά που καθορίζουν τη γεύση. Κάτι τέτοιο ικανοποιεί την ανάγκη της αγοράς, που στρέφεται όλο και περισσότερο προς τον παράγοντα της γεύσης.

Επέκταση διάρκειας ζωής και χρήση σε κάθε προϊόν

Όπως αναφέρεται, οι βιοδιεγέρτες δεν συμβάλλουν μόνο στην παραγωγική διαδικασία των αγροτικών φυτών, αλλά και στην καλλιέργεια των καλλωπιστικών. Για αυτά είναι σημαντική η εξασφάλιση μεγάλης διάρκειας ζωής, διότι κατά τη μεταφορά τους και την παραμονή τους σε ανθοπωλεία, το στρες τα καταβάλλει ιδιαίτερα. Επίσης, συχνά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται. Κατά συνέπεια, υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν ή και να μαραθούν πολύ γρήγορα μόλις αγοραστούν από κάποιον.

Όμως, οι βιοδιεγέρτες που εξάγονται από τα φύκια υποστηρίζουν το φυτό, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, συμβάλλοντας, έτσι, στην αποφυγή του παραπάνω αρνητικού σεναρίου.

Τέλος, οι βιοδιεγέρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε προϊόν. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών παγκοσμίως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελλοντικοί στόχοι είναι η δημιουργία βιοδιεγερτών που θα καταπολεμούν συγκεκριμένα είδη στρες και προκλήσεις κατά την παραγωγή.