Πιστό αντίγραφο της «Νίκης» φτάνει τέλος Αυγούστου στη Σαμοθράκη

Ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης θα δεσπόζει τέλος Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, ενώ αναμένεται να συσταθεί τετραμερής επιτροπή από τον Δήμο στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες διαπρεπείς νομικοί επιστήμονες για τον επαναπατρισμό της Νίκης από το Λούβρο στον τόπο που τη γέννησε.

«Πρόκειται για πιστό αντίγραφο στο οποίο για πρώτη φορά το Μουσείο του Λούβρου έδωσε τις ακριβείς διαστάσεις μέσω ενός μηχανήματος με λέιζερ για να είναι ακριβώς πανομοιότυπο. Θα είναι το ίδιο μάρμαρο με το ίδιο βάρος (περίπου 6,5 τόνους) με το ίδιο ύψος (2,44μ),ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Σαμοθράκης, Κατερίνα Καραμήτσου, υπογραμμίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό. Σίγουρα πάντα στην καρδιά κάθε Σαμοθρακίτη καίει η φλόγα του επαναπατρισμού του γνήσιου του αγάλματος το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου. Πάντα θα είναι στις καρδιές μας ο διακαής πόθος να γυρίσει πίσω και θα κάνουμε ενέργειες και προσπάθειες για τον επαναπατρισμό».

Σύμφωνα με την κ. Καραμήτσου, στο τέλος της εβδομάδας έρχεται η βάση του Αγάλματος της «Νίκης». Η βάση θα τοποθετηθεί έξω από το Μουσείο όπου θα τσιμενταριστεί, και μετά από 28 ημέρες αφού παγώσει θα μπορέσει να δεχτεί όλο το βάρος του αγάλματος, ώστε τέλος Αυγούστου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια με κάθε λαμπρότητα σε συνεργασία με τον Δήμο και την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια επαναπατρισμού της «Νίκης» από το Μουσείο του Λούβρου στη Σαμοθράκη, η κ. Καραμήτσου είπε ότι θα γίνει με τη βοήθεια και την υποστήριξη Φίλων και Ομογενών της Σαμοθράκης η οποία είναι μια ομάδα που αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων νομικών συμβούλων, και ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: ertnews.gr

Νίκη Σαμοθράκης από μάρμαρο Θάσου με βάση την 3D ψηφιοποίηση