Αποστόλου για πιστοποιήσεις βιολογικών: Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα

Δυνατότητα έκδοσης άδειας στάβλου έως 15/5 για την πληρωμή των βιολογικών του Αλ. Μπαλτατζή
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μήνυμα προς προς πάσα κατεύθυνη, ότι το ΥΠΑΑΤ θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στον χώρο των Βιολογικών, στέλνει μέσω της «ΥΧ» ο Βαγγέλης Αποστόλου. «Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όμως, συγκάλυψη και ανοχή, δεν υπάρχει», τονίζει.

Μετά το πρώτο δημοσίευμα της «ΥΧ» σε σχέση με τις αθέμιτες πρακτικές ορισμένων Φορέων Πιστοποίησης στον τομέα της ελληνικής βιολογικής κτηνοτροφίας, άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της ιστορίας, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι αντιδράσεις.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το ρεπορτάζ, το οποίο –να τονίσουμε για άλλη μία φορά– δεν βάλει κατά των Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, πόσω μάλλον πλήττει το κύρος τους, αλλά στηλιτεύει πρακτικές του παρελθόντος που κάποιοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν εις βάρος τόσο των παραγωγών και των καταναλωτών, όσο και του ίδιου του χώρου, που τόσα χρόνια υπηρετούν οι υγιείς Φορείς Πιστοποίησης.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιστορικός ελληνικός Φορέας ΔΗΩ, με παρέμβασή του στην «ΥΧ», εξήγησε πως μαζί με άλλους φορείς έχουν ενημερώσει για το θέμα τόσο τη Διεύθυνση Βιολογικής του ΥΠΑΑΤ όσο και τον σύμβουλο του αναληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, ζητώτας την παραδειγματική τιμωρία όσων αυθαιρετούν.

«Σαν ΔΗΩ, θέλοντας να διατηρήσουμε το κύρος μας ποτέ δεν ήμασταν “βολικός” Φορέας, κάτι που το ξέρει η αγορά, οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές. Όμως, εξαιτίας αυτής της πρακτικής, που σωστά καταγγέλλετε, και άλλων πολλών (εξευτελιστικές τιμές, ανεπαρκείς έλεγχοι κ.λπ.), αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και ανυπαρξίας ουσιαστικού κρατικού ελέγχου», τονίζει ο Φορέας.

Καμία ανοχή

Από την πλευρά του, το ΥΠΑΑΤ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει και να στηρίξει τον τομέα των Βιολογικών προϊόντων. «Τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αλλά για να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων πρώτιστη μέριμνα είναι διαφάνεια σε όλο το σύστημα ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει» δηλώνει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Και συμπληρώνει: «Διερευνούμε, όπως είμαστε υποχρεωμένοι, κάθε καταγγελία, και μελετάμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην ορθολογική δομή και λειτουργία του χώρου. Το μήνυμα προς όλους είναι ένα: Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αλλά συγκάλυψη και ανοχή δεν υπάρχει. Δεν θα επιτρέψουμε να πλανώνται αμφιβολίες για τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανασυγκρότηση της ποιοτικής γεωργίας».

Αντιδράσεις

Κι επειδή ο πλουραλισμός και η αντικειμενικότητα είναι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, και ο τομέας της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας βρίσκεται στις προτεραιότητες της εφημερίδας, παραθέτουμε την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων στην «ΥΧ», σχετικά με το αρχικό ρεπορτάζ της, χωρίς κανένα σχόλιο, για λόγους αρχής, στο παρόν άρθρο.

«Στο υπ’ αριθμόν 128 φύλλο της εφημερίδας σας, της 13/04/2018 με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ», δημοσιεύτηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4 της συνεργάτιδάς σας, κας Γεωργίας Μπόχτη, που αφορά τη σύναψη συμβάσεων κτηνοτρόφων με φορείς πιστοποίησης.

Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι τόσο το πρωτοσέλιδο, όσο και ο τίτλος του άρθρου «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ» και το περιεχόμενο αυτού απαξιώνει τους φορείς πιστοποίησης στη χώρα μας με αόριστες αναφορές όπως: «η γνωστή… φάμπρικα που έχουν στήσει ορισμένες εταιρείες πιστοποίησης καλά κρατεί», «κάποιες από αυτές, γνωστές για τις πρακτικές τους…», «…δεν πτοούν τους συστηματικούς παραβάτες (βολικούς φορείς πιστοποίησης)…», «…δεν είναι μόνο η βιολογική κτηνοτροφία που έχει ‘μολυνθεί’ από τη βιομηχανία βιολογικών πιστοποιητικών…» και μάλιστα χωρίς να κατατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι σαφές ότι με αυτό το δημοσίευμα προσβάλλεται βάναυσα το κύρος, η φήμη και η αξιοπιστία του συνόλου των φορέων πιστοποίησης, και κατ’ επέκταση όλων των εμπλεκόμενων μερών στη βιολογική γεωργία (αρμόδιες αρχές, παραγωγοί και μεταποιητές).

Προκαλεί εντύπωση που από το αποκλειστικό ρεπορτάζ απουσιάζει παντελώς η άποψη των εκπροσώπων των φορέων πιστοποίησης, όπως είναι η Ένωσή μας και όπως απαιτείται για την παρουσίαση μιας αξιόπιστης δημοσιογραφικής έρευνας.

Όπως αναφέρει και το άρθρο της εφημερίδας σας, στην Ελλάδα υπάρχει η Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, όπου οι ημερομηνίες σύναψης των συμβάσεων των εισερχόμενων στην βιολογική γεωργία καταχωρούνται και είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί αν κάποιος φορέας καταχώρησε με προγενέστερη ημερομηνία συμβαλλόμενους παραγωγούς/κτηνοτρόφους. Ως γνωστόν, η τήρηση του νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και οι φορείς διαπιστεύονται από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα του συστήματος πιστοποίησης.

Καθώς η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων έχει σαν ιδρυτικό σκοπό τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της Ένωσης και των καταναλωτών, συμβάλλοντας στην αξιοπιστία του θεσμού της πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ζητούμε από την εφημερίδα σας να κοινοποιήσει στις αρμόδιες αρχές της χώρας, αλλά και στην Ένωση μας ό,τι στοιχεία διαθέτει, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες παρατυπίες ή/και παραβάσεις και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το εν λόγω άρθρο δυσφημεί και πλήττει το κύρος των φορέων πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας, για τον λόγο αυτό ζητούμε να δημοσιευτεί η παρούσα επιστολή μας στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας, στην ίδια σελίδα, και με την ίδια προβολή.

Είμαστε στη διάθεση της εφημερίδας σας για όποιες διευκρινίσεις και πληροφορίες χρειαστεί να σας παράσχουμε, προκειμένου η εφημερίδα σας να παρουσιάσει τα θέματα που αφορούν το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων με την απαιτούμενη πληρότητα και διαφάνεια».

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress