ctrlEat: Πλατφόρμα delivery για χορτοφάγους και δυσανεκτικούς

Το φαγητό έρχεται στα μέτρα κάθε διατροφής

Την πεποίθηση ότι το φαγητό που παραγγέλνει κανείς μέσω delivery είναι και ανθυγιεινό έρχονται να αλλάξουν η Ιωάννα Δελήπαλτα και ο Χάρης Σαμαράς, μέσω της νεοφυούς επιχείρησης «ctrlEat».
Οι ίδιοι εστιάζουν σε ανθρώπους που ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή, όπως η χορτοφαγία ή η διατροφή χωρίς γλουτένη ή λακτόζη, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν εκείνα τα εστιατόρια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
H «ctrlEat» είναι μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχώρισαν κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό (pitching) που συνδιοργάνωσαν ο συμβουλευτικός οργανισμός επιχειρήσεων The Port με την TEDx Λάρισας. Η Ιωάννα Δελήπαλτα, απόφοιτη του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο, και ο Χάρης Σαμαράς, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, απάντησαν στις ερωτήσεις της «ΥΧ» σχετικά με την πρόταση διαφοροποίησης της start up, την εξέλιξη της ιδέας τους, ενώ επίσης αναφέρθηκαν στη στήριξη που χρειάζονται οι νέοι, επίδοξοι start uppers από την πολιτεία.
Μιλήστε μας για την ctrlEat, την εξέλιξη της ιδέας σας και τις ανάγκες που ικανοποιεί αυτή…

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ειδικές διατροφές δυσκολεύονται να βρουν γεύματα όταν παραγγέλνουν online, ενώ παράλληλα δεν εμπιστεύονται τα καταστήματα για την κάλυψη των αναγκών τους. Το ctrlEat είναι ένας συνδετικός κρίκος που προσαρμόζει τα μενού των καταστημάτων στις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Η αρχική ιδέα ήταν μια πλατφόρμα που θα προσφέρει κάτι καινούργιο στα καταστήματα delivery, μέσω του gig Economy (σ.σ. αγορά που βασίζεται σε σύντομης διάρκειας σχέσεις εργασίας όπου απασχολούνται κυρίως freelancers) στα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού. Μέσα από την καθοδήγηση της ομάδας του Ok!Thess, αναζητήσαμε μια πιο έντονη αξία από την πλευρά του χρήστη και, κάνοντας συνεντεύξεις με καταστηματάρχες και σεφ, βρήκαμε τα προβλήματα ατόμων που ακολουθούν ειδικές διατροφές και παρατηρήσαμε ένα τεράστιο κενό με εξαιρετική προοπτική.

Έπειτα, κάναμε μια έρευνα σε ομάδες που ακολουθούσαν γνωστές ειδικές διατροφές για να δούμε αν το κενό ήταν όσο μεγάλο υπολογίζαμε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο. Έτσι, τον Ιούνιο του 2020, λανσάραμε μια πρώτη πρόταση προϊόντος για την αγορά, με στόχο να δούμε την αλληλεπίδραση που μπορούμε να πετύχουμε με αυτές τις ομάδες, και ποια θα ήταν η ανταπόκρισή τους. Μέσω αυτού, καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με δυνητικούς πελάτες και να πάρουμε τη διάδραση και τις πολύτιμες πληροφορίες που αναζητούσαμε.

Παράλληλα, ερχόμαστε σε επαφή με στελέχη επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων, ερευνώντας νέες πιθανές αγορές. Επίσης, συνεργαζόμαστε με ειδικούς στον τομέα της διατροφής, όπως διατροφολόγους. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε η υλοποίηση της επόμενης, πιο ολοκληρωμένης έκδοσης του ctrlEat, το οποίο θα είναι online τον Ιούνιο του 2021.

Ο κλάδος του delivery γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη. Ποιες τάσεις βλέπετε να κυριαρχούν;

Παλαιότερα, delivery σήμαινε «junk food», δηλαδή φαγητό χαμηλής θρεπτικής αξίας. Αυτή η λογική άρχισε να αλλάζει την τελευταία δεκαετία, ειδικά στην Ευρώπη, με το delivery να επεκτείνεται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Με την έλευση της πανδημίας και των απαγορεύσεων που υπάρχουν παντού, αυτή η επέκταση γενικεύτηκε και επιταχύνθηκε. Μια τάση που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που υιοθετούν πολλές νέες επιχειρήσεις στον χώρο, και το ctrlEat είναι η απόδειξη.

Θεωρείτε ότι οι Έλληνες παραγωγοί και οι εγχώριες επιχειρήσεις αγροδιατροφής έχουν να προσδοκούν οφέλη από αυτές τις εξελίξεις;

Ναι, βεβαίως. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί είναι ότι για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά πρέπει να περάσουν από πολλαπλούς μεσάζοντες και, κατά συνέπεια, να ρίξουν τις τιμές τους. Οι αλλαγές αυτές στο delivery τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους πολύ πιο άμεσα.

Ποια κίνητρα ή μέτρα ενίσχυσης θα ζητούσατε ως νεοφυής επιχείρηση από την πολιτεία;

Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να είναι συνεχώς ανταγωνιστικές και αναπτυσσόμενες. Αυτό συνεπάγεται οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και επιμόρφωση για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους.