Πλήρωσαν 5,30 το έξτρα παρθένο οι Ιταλοί στη Λακωνία

Ξεκόλλησαν οι τιμές στην Ισπανία, με 5,40 ευρώ/κιλό την Πέμπτη 16/2

Με την αγορά να βρίσκεται σε ύφεση για ακόμα μία εβδομάδα, αλλά το ενδιαφέρον για τιμές πάνω από τα 5 ευρώ στα πολύ ποιοτικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να παραμένει αμείωτο, το ερώτημα είναι πότε θα εμφανιστούν εκ νέου οι αγοραστές.

Τελευταία εξέλιξη που έγινε γνωστή μέσα στην εβδομάδα ήταν η συμφωνία του συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για έξι βυτία έξτρα παρθένου στα 5,30 ευρώ/κιλό, γεγονός που πιστοποίησε για ακόμα μια φορά τη δυναμική της αγοράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Στην Κρήτη, πάντως, οι πρόσφατοι διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν έχουν αποβεί άγονοι, χωρίς όμως να προβληματίζονται ιδιαίτερα οι παραγωγοί. Αυτό διότι θεωρούν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους και σύντομα θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα αγοραπωλησιών.

Στις αρχές της εβδομάδας γνωστοποιήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων ότι αποδέχτηκε την προσφορά της ιταλικής Alta Maremma για την αγορά 150 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμή παραγωγού 5,30 ευρώ/κιλό.

Σε ερώτησή μας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρόσφατης πράξης και γενικότερα για την πολύ καλή ποιοτικά φετινή παραγωγή, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μπατσάκης, είπε: «Το λάδι που πωλήθηκε ήταν οξύτητας 0,4. Εμείς φέτος είχαμε και καλές ποσότητες με οξύτητες κάτω των τριών γραμμών. Έχουν φύγει κάποια έξτρα παρθένα στα 0,22 έως 0,25. Ειδικά η Αθηνολιά έβγαλε εξαιρετικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδο, αλλά και η Κορωνέικη ήταν κοντά».

Πελοπόννησος: Πότε αναμένεται ενεργοποίηση των αγοραστών

Σε ερώτησή μας για το πότε εκτιμά να ενεργοποιηθεί και πάλι η αγορά, ο ίδιος ανέφερε: «Τις τελευταίες 20 ημέρες δεν γίνονται πολλές πράξεις. Θεωρώ ότι και το 5,30 δεν δουλεύεται τόσο πλέον. Είχαν γίνει κάποιες πράξεις πριν παρατηρηθεί αυτή η παύση, αυτό το νούμερο δεν υπάρχει, νομίζω. Πάντως είναι μια λογική εξέλιξη, όταν ένα βυτίο από 70.000 πάει στα 130.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις είναι και αυτές προσεκτικές, δεν έχουν ανεξάντλητη ρευστότητα. Πιθανώς να πάμε για Μάρτιο, ίσως και Απρίλιο για να δούμε το επόμενο κύμα πράξεων. Ακόμα υπάρχουν καλά λάδια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων από τη Μεσσηνία, Τάσος Προσηλιακός, σχολίασε από την πλευρά του την κατάσταση στην αγορά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, διότι η αγορά είναι ελλειμματική. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν οι υψηλές τιμές και θα πάμε και ακόμα καλύτερα. Περιμένουμε να περάσει ο Φεβρουάριος, μετά θα ανοίξει ο καιρός, θα πάμε για το Πάσχα και λογικά θα επανέλθει η δραστηριότητα στην αγορά. Η αγορά, όμως, ακόμα και τώρα είναι καλή, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Σ’ εμάς η μέση τιμή που “έπαιξε” ήταν στα 4,80-4,85 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο. Αν δεν υπήρχαν και κάποια μικρά προβλήματα με το γλοιοσπόριο, θα φτάναμε και παραπάνω».

Τη δική του οπτική για την ελαιοπαραγωγή στην Αργολίδα έδωσε στην «ΥΧ» ο βιοκαλλιεργητής ελαιολάδου, Τάσος Ανέστης: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολύ ποιοτικών έξτρα παρθένων έχει φύγει στην περιοχή, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που μερικά ήταν προπληρωμένα. Αν μιλάμε για βιολογικό, το πολύ καλό ελαιόλαδο μέχρι τρεις γραμμές έφυγε ακόμα και σε τιμές πάνω από 6 ευρώ/κιλό. Πάντως, στην περιοχή υπήρξαν προβλήματα στο στάδιο της καρπόδεσης την άνοιξη λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτό μεταφράστηκε σε απώλειες ακόμα και 30%-40%. Πάντως, τα Μανάκια έχουν χάσει εδώ και αρκετό καιρό την παραγωγικότητά τους, οπότε πλέον μιλάμε μόνο για Κορωνέικη. Παρά τις ικανοποιητικές τιμές, το κόστος και ιδιαίτερα τα εργατικά έχουν αυξηθεί πολύ, γεγονός που πιέζει ήδη πολύ τους μικρούς παραγωγούς».

Κρήτη: Δεν ανησυχούν οι παραγωγοί για τις λιγοστές πράξεις

Σειρά άγονων διαγωνισμών καταγράφει τις τελευταίες ημέρες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί των ΑΣ Επισκοπής και ΑΣ Καβουσίου, καθώς και ο διαγωνισμός της ομάδας παραγωγών «Βακιώτες ΙΚΕ» κηρύχθηκαν άγονοι. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έδωσαν τιμές στον ΣΕΔΗΚ ήταν τα 4,70 ευρώ/κιλό της Ένωσης Σελίνου και τα 4,50 ευρώ/κιλό της «Κολυμβάρι ΑΕ», αμφότερες από την περιοχή των Χανίων (14/2).

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανόλης Μαυροματάκης, παραχώρησε δηλώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή: «Σίγουρα υπάρχει μια στασιμότητα τόσο στις πράξεις όσο και στις τιμές. Οι τελευταίες κινούνται στην περιοχή μας για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα λίγο πάνω από τα 5 ευρώ, από 5,02 έως 5,05 ευρώ/κιλό. Το ποια μπορεί να είναι η αιτία γι’ αυτό και αν υπάρχει και κάποια κίνηση τακτικής από πλευράς αγοραστών δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Αυτό που παρατηρούμε και το έχουμε ξαναπεί είναι ότι υπάρχει πτώση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου ελαιολάδου. Θα πρέπει να δούμε τι θα επικρατήσει, η έλλειψη που υπάρχει παγκοσμίως ή η εξέλιξη της κατανάλωσης στο ράφι».

Iσπανία: Παίρνει τα πάνω του το έξτρα παρθένο

Μετά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην ισπανική αγορά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφεται και πάλι ανοδική τάση, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου της Ανδαλουσίας. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου η μέση τιμή ξεκόλλησε από τα 5,24 ευρώ/κιλό και χθες, Πέμπτη 16/2, ξεπέρασε τα 5,4 ευρώ/κιλό. Στην Ιταλία, η εικόνα είναι αμετάβλητη εδώ και αρκετές εβδομάδες, με το έξτρα παρθένο να κινείται στην πλειονότητα των περιοχών στα 6 ευρώ ευρώ/κιλό (Φότζια, Λέτσε, Τάραντας) ή σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από τα 7 ευρώ/κιλό (Παλέρμο 7,10 ευρώ/κιλό, Ραγκούσα 7,50 ευρώ/κιλό).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023