Ποια προϊόντα προτιμά η αγορά βιολογικών στις ΗΠΑ

Με μία αύξηση πωλήσεων κατά 14,2% έκλεισε το 2020 για τα βιολογικά των ΗΠΑ, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, μετά από τέσσερα τρίμηνα διψήφιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση για τις επιδόσεις του τομέα το 2020, του δικτύου βιολογικής παραγωγής, Organic Produce Network και της Category Partners LLC, οι αυξήσεις ξεπέρασαν μάλιστα σε όγκο και αξία εκείνες των συμβατικών.

Με βάση στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις φρέσκων βιολογικών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια από εκείνες του 2019, αντιπροσωπεύοντας το 12% όλων των πωλήσεων νωπών, όταν στα συμβατικά η αύξηση ήταν στο 10,7%. Συνολικά, οι όγκοι των βιολογικών αυξήθηκαν κατά 16%, με τους αντίστοιχους των συμβατικών να αυξάνονται κατά 9%.Από τις δέκα δημοφιλέστερες κατηγορίες σε αξία και όγκο, οι εννέα κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων οι συσκευασμένες σαλάτες, τα μούρα και τα μήλα.

Μεταξύ των κατηγοριών που έδειξαν τις μεγαλύτερες μεταβολές πωλήσεων από έτος σε έτος ήταν τα βότανα και τα μπαχαρικά (έως 26%), καθώς και οι πατάτες (έως 21%). Στον αντίποδα, μείωση σε όγκο και αξία κατέγραψαν τα βιολογικά σταφύλια, κατά 6%.

Σημαντικός παράγοντας αυτών των μεταβολών υπήρξε η πανδημία και οι συνθήκες που διαμόρφωσε κατά τους εννέα από τους δώδεκα μήνες του περασμένου έτους. Περιορισμοί, κλείσιμο εστιατορίων, παραμονή και μαγείρεμα στο σπίτι, αυξημένες πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ συνθέτουν το τοπίο που συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων βιολογικών σύμφωνα με τον Matt Seeley, διευθύνοντα σύμβουλο του Δικτύου, με τους καταναλωτές να αναζητούν υγιεινές, ασφαλείς και κατάλληλες επιλογές γευμάτων.

«Η συνεχιζόμενη δύναμη που έδειξαν οι πωλήσεις βιολογικών φρούτων και λαχανικών το 2020, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, αναδεικνύει το μέγεθος της ζήτησης των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα», υπογράμμισε ο Steve Lutz, ανώτερος αντιπρόεδρος της Category Partners.

Ο ίδιος βλέπει, μάλιστα, σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και το 2021, σύμφωνα με το Fresh plaza.