Ο πολιτισμός και η παράδοση είχαν την τιμητική τους στον Νομό Τρικάλων

Κοσμοσυρροή στο 41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι και στο Καραγκούνικο Πανηγύρι

Με μεγάλη επιτυχία και ανάλογη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στον Νομό Τρικάλων δύο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που συνδέουν την παράδοση με τον πολιτισμό και αποδεικνύουν πόσο στενά δεμένος με τα ήθη και τα έθιμα παραμένει ο πληθυσμός της υπαίθρου.

Σαρακατσάνοι

Τα Περτουλιώτικα λιβάδια γέμισαν με γνήσια σαρακατσάνικη παράδοση στο πλαίσιο του 41ου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, σε ένα περιβάλλον που όμοιό του δεν συναντάς, οι Σαρακατσαναίοι απέδειξαν ξανά την αγάπη τους για τα βουνά και τη σύνδεσή τους με την ελληνική φύση, την υπεροχή και τη βαθιά παράδοση του τόπου μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με το καλωσόρισμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, Γιώργου Μουτσιάνα, ο οποίος μίλησε για την παράδοση που διατηρούν ζωντανή οι Σαρακατσαναίοι σε πείσμα των καιρών, και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 2 Ιουλίου με τον τρανό χορό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ενώ έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας, δήμαρχοι του νομού, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Καραγκούνηδες

Από τα Περτουλιώτικα λιβάδια και τους Σαρακατσαναίους, μεταφερόμαστε στους Καραγκούνηδες του κάμπου στα Τρίκαλα, όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου παρουσία πλήθους συμμετοχών και επισκεπτών το Μεγάλο Καραγκούνικο Πανηγύρι, στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου.

Μπορεί ο καιρός να μην επέτρεψε τη διεξαγωγή του σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ωστόσο οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων, με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κυριάρχησε η παράδοση και το γλέντι, με τους νέους να δείχνουν τον δρόμο και τους παλαιότερους να ακολουθούν, χαρίζοντας στον κόσμο συναισθήματα περηφάνιας και αισιοδοξίας για το μέλλον.