Προοπτικές για τα αμερικανικά βιολογικά στην ευρωπαϊκή αγορά βλέπει το USDA

Όσο η ΕΕ εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του τομέα των βιολογικών, στο πλαίσιο και μίας σειράς φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από την Πράσινη Συμφωνία, τις δικές τους δυνατότητες ανάπτυξης εξετάζουν οι Αμερικανοί. Οι πρόσφατες προβλέψεις του USDA για την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών ανεβάζουν τις προσδοκίες, αφού η αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση δημιουργεί θετικές προοπτικές για τα αμερικανικά βιολογικά και η τάση στις ευρωπαϊκές πωλήσεις είναι σταθερά ανοδική, με την πανδημία να δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το 2020.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε στους εξαγωγείς ότι θα πρέπει να ανταγωνιστούν ιδιαίτερα σε ποιότητα και τιμές την ευρωπαϊκή παραγωγή, αλλά και να εντοπίζουν πρόσθετες ευκαιρίες σε πιο premium και καινοτόμα προϊόντα, καθώς οι εξαγωγικές ευκαιρίες παραμένουν ισχυρές, δεδομένης και της ισοδυναμίας που το επιτρέπει.

Πρόκειται βέβαια για τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, οι οποίες μάλιστα παρουσίασαν αντίστοιχη ανάπτυξη, με τα μεγέθη της ευρωπαϊκής αγοράς βιολογικών τροφίμων να έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.Το 2019, η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών αυξήθηκε κατά 14%, φτάνοντας τα 51,8 δισ. δολάρια (42,5 δισ. ευρώ).

Γερμανία και Γαλλία παρέμειναν οι μεγαλύτερες αγορές, με πάνω από το μισό της ενιαίας αγοράς, και ακολούθησαν Ιταλία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο, Δανία, Ισπανία, Αυστρία και Ολλανδία. Αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την ισοδυναμία δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες για τους Αμερικανούς εξαγωγείς, υπογραμμίζει το USDA, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως οι γλυκοπατάτες, τα νωπά προϊόντα, τα αποξηραμένα φρούτα και οι καρποί, τα προϊόντα ειδικών καλλιεργειών και τα επεξεργασμένα.

Το 2019 οι αμερικανικές εξαγωγές τροφίμων διεθνώς ανήλθαν στα 683 εκατ. δολάρια. Καναδάς και Μεξικό ήταν με διαφορά οι μεγαλύτερες αγορές, ακολουθούμενες από τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και ΕΕ.