Προς ολοκλήρωση η διαδικασία υπογραφής των εφαρμοστικών

Άλλα τέσσερα Οικολογικά Σχήματα έτοιμα

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η ολοκλήρωση του κύκλου υπογραφής των εφαρμοστικών αποφάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, με τη διαδικασία να τρέχει με ταχείς ρυθμούς μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με έναν μεγάλο όγκο αποφάσεων να έχει δημοσιευτεί, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις άμεσες ενισχύσεις του Πρώτου Πυλώνα, αν και υπολείπονται ακόμη υπουργικές αποφάσεις για κάποια Οικολογικά Σχήματα και Συνδεδεμένες Ενισχύσεις.

Παραγωγοί και ΚΥΔ ελπίζουν η όλη διαδικασία να τελειώσει γρήγορα, ενώ δεν κρύβουν την αγωνία τους για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. «Δυστυχώς, ακόμα τα πράγματα είναι θολά» λένε στην «ΥΧ», υπογραμμίζοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των χειρισμών της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Γ. Γεωργαντά.

Οικολογικά Σχήματα

Από τα Οικολογικά Σχήματα, έχουν υπογραφεί δύο εφαρμοστικές αποφάσεις: Η μία για την παρέμβαση Π1-31.9 Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η άλλη για την Π1-31.7 Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αμέσως επόμενες εφαρμοστικές θα αφορούν τα ακόλουθα Οικολογικά Σχήματα:

✱ Π1-31.1 Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών.

✱ Π1-31.2 Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης.

✱ Π1-31.5 Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου.

✱ Π1-31.6 Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Ειδικά, δε, για την Π1-31.6 θα ακολουθήσει στη συνέχεια και εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις προδιαγραφές χρήσης και εφαρμογής του ψηφιακού εργαλείου.

Τα παραπάνω αναμένεται να πάρουν υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη, την ερχόμενη Τρίτη 20 Ιουνίου 2023. Ο ίδιος ήδη έχει υπογράψει και άλλες σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ αυτών, για την εφαρμογή της Αιρεσιμότητας και για τις Ασυμβατότητες μεταξύ των Οικολογικών Προγραμμάτων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023