Πρόσφορο έδαφος για βιολογικά το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι καταναλωτές ξόδεψαν 1,73 εκατ. την εβδομάδα

Παράταση έως 28/2 για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των βιολογικών

Το 2015 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης του βιολογικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έκθεση της Soil Association, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, όλοι οι τομείς της βιολογικής παραγωγής παρουσίασαν αύξηση, γεγονός που το καθιστά πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης της βιολογικής αγοράς έφτασε στο 4,9% και η αξία της έφτασε τα 1,95 δισ. λίρες. Οι πωλήσεις βιολογικών ξεπέρασαν αυτές των μη βιολογικών προϊόντων, οι οποίες εκτός των άλλων παρουσίασαν μείωση 0,9% την ίδια περίοδο. Οι καταναλωτές ξόδεψαν 1,73 εκατ. την εβδομάδα για την αγορά βιολογικών προϊόντων. Οι πωλήσεις των ανεξάρτητων καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 7,5%, όπως επίσης και οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 9,1%.

Επίσης, αυξήθηκαν οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, κατά 3,2%. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν μια στροφή στις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών. Από ό,τι φαίνεται, ευνοήθηκαν περισσότερο τα καταστήματα λιανικής όσο και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αφού οι καταναλωτές τον τελευταίο χρόνο ξόδεψαν πάνω από 544 εκατ. συνολικά.

Τα προϊόντα που προτιμήθηκαν περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, και τα τοποθετούν πρώτα στη λίστα των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν κατά κύριο λόγο τα οπωροκηπευτικά. Ακολουθεί το λάδι και το ξύδι.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα βιολογικά, σύμφωνα, με την έκθεση, οφείλεται στους αγοραστές νεαρής ηλικίας, οι οποίοι έχουν περισσότερες κοινωνικές, ηθικές και περιβαλλοντικές αξίες. Αυτοί οι καταναλωτές επιλέγουν τα βιολογικά γιατί θέλουν να ξέρουν την προέλευση των τροφίμων και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για προϊόντα καλύτερης ποιότητας. Η επιλογή αυτή των νέων καταναλωτών υποστηρίζει τόσο το περιβάλλον, την κοινωνία όσο και την ευζωία των ζώων.

Επιπλέον, ο τομέας τροφοδοσίας αυξήθηκε κατά 15,2%, καθιερώνοντάς τον ως τον πιο ισχυρό τομέα της βιολογικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Martin Sawyer, γενικό διευθυντή της Soil Association, ο βιολογικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ανοδική τάση. Εξαιτίας της αύξησης του διαδικτύου, δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα να παρουσιάσουν στους καταναλωτές το ευρύ φάσμα των βιολογικών προϊόντων. Τέλος, πρόσθεσε πως το μέλλον του βιολογικού τομέα στο Ην. Βασίλειο φαίνεται λαμπρό, αφού τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά πείθουν συνεχώς περισσότερους καταναλωτές.

Βικτωρία Αποστολοπούλου