Προσιτά νέα είδη και αποδοτικές βιολογικές καλλιέργειες εσωτερικού χώρου με τη συνδρομή επιστήμης και τεχνητής νοημοσύνης

Με στόχο στην επόμενη πενταετία να διαθέσει στο εμπόριο την επόμενη γενιά βιολογικών λαχανικών καλλιεργούμενων σε εσωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα νέες τεχνολογίες, η Soli Organic, εταιρεία από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ξεκινά νέες πολυετείς συνεργασίες.

Η πρώτη αφορά ειδικούς στην αναπαραγωγή φυτών από το τμήμα Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Rutgers, με στόχο τη διερεύνηση νέων τύπων, που να μπορούν να προσφέρουν ιδανικά χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση, τη θρεπτική αξία, αλλά και αποδόσεις μέσω εσωτερικής βιολογικής καλλιέργειας.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως αυτές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θα επιτρέπουν αυτόνομη λειτουργία σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου. Τεχνολογίες που θα λειτουργήσουν συνεργατικά με τον ανθρώπινο παράγοντα και τα μηχανήματα, για τις οποίες έχει αναπτύξει συνεργασία με την εταιρεία Koidra, διασφαλίζοντας στους καλλιεργητές αποφάσεις που καθοδηγούνται από δεδομένα, με τη χρήση μηχανών εξελιγμένης νοημοσύνης.

«Το “grow-how” μας είναι το πλεονέκτημα κόστους, που έχει τις ρίζες του στην οικονομία μονάδας, η οποία συνδέεται με την επιστήμη και τη λειτουργική τεχνογνωσία», δηλώνει η Dr. Tessa Pocock, επικεφαλής στο γραφείο επιστημών (CSO) της Soli Organic, επαναλαμβάνοντας τη φιλοδοξία της εταιρείας να συνεχίσει μέσω τεχνολογίας και συνεργασιών το όραμά της να προσφέρει σε συνεργαζόμενους λιανοπωλητές και στους καταναλωτές μία ποικιλία φρέσκων προϊόντων με τρόπο που μεγιστοποιεί την κερδοφορία, ενώ περιορίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

«Από τα περισσότερα από 400.000 είδη φυτών στον πλανήτη, καταναλώνουμε λιγότερα από 100, χωρίς να έχουμε καν αγγίξει την επιφάνεια διαφορετικών γεύσεων και υφών» επισημαίνει από πλευράς του ο Dr. James Simon, διευθυντής στο πρόγραμμα Νέων Αγροτικών Χρήσεων και Φυσικών Φυτικών Προϊόντων του Rutgers.

Κατά τον ίδιο, κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον είναι ο εντοπισμός φυτών που προσφέρουν στους καταναλωτές την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα καθώς και γεύση, υφή και «ελκυστικότητα στο ράφι» με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες μας για την παρακολούθηση των καλλιεργειών και οι τεχνολογίες κλιματισμού που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με την εμπειρία δεκαετιών της Soli Organic στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα της εταιρείας να παρέχει οικονομικά προσιτά και βιώσιμα προϊόντα εσωτερικού χώρου στους καταναλωτές», προσθέτει ο επικεφαλής τεχνολογίας της Koidra, Ken Tran.