Προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και ελαιούχων σε πέντε ανατολικές χώρες προτείνει η Κομισιόν

Συμφωνία Κομισιόν με πέντε κράτη μέλη για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών

Κοντά σε συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι βρίσκονται οι Βρυξέλλες με τα πέντε κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης που επλήγησαν από τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, αν και οι εθνικές αντιπροσωπείες δεν υποστηρίζουν τις μονομερείς εθνικές αποφάσεις, εντούτοις δείχνουν μεγάλη κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

Όπως εξήγησε ο επίτροπος, όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να παραταθεί έως το τέλος του έτους η προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών στα κράτη αυτά.

Αν και ο συνασπισμός των ανατολικών χωρών με επικεφαλής την Πολωνία ζητά η απαγόρευση να ισχύει και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως μέλι, πουλερικά και γαλακτοκομικά, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι θα αφορά μόνο πέντε προϊόντα (καλαμπόκι/σιτηρά/κριθάρι/ελαιοκράμβη/ηλίανθο).

Όσον αφορά το αίτημα αύξησης του αποθεματικού κρίσης σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ο επίτροπος ήταν επιφυλακτικός, εξηγώντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και τα προβλήματα των υπόλοιπων κρατών-μελών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023