Προστασία αμμόλοφων από Νέδα έως Άραξο

Στην αμμουδιά και στους αμμόλοφους που εκτείνονται από τον Άραξο της Δυτικής Αχαΐας μέχρι τον ποταμό Νέδα της Ηλείας δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς πρόκειται για εκτάσεις οικολογικά ευαίσθητες, κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Αφορμή για την τοποθέτηση του υφυπουργού στάθηκε μεταξύ άλλων και έγγραφο που απέστειλε ο Φορέας Διαχείρισης Υγρότοπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο οποίο καταγράφεται ο προβληματισμός και η έντονη ανησυχία για την αυθαίρετη κίνηση τροχοφόρων εντός του Εθνικού Πάρκου, αλλά και σε παραλιακές ζώνες που θεωρούνται περιοχές του δικτύου NATURA 2000.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι αμμοθίνες είναι τύποι παράκτιων οικοτύπων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το οικοσύστημα του δάσους και των υγρότοπων του Εθνικού Πάρκου. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το θαλασσινό νερό, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και προσφέρουν προστασία για την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Μάλιστα, τονίζεται πως τα φυτά που ευδοκιμούν εκεί, όπως το κρίνο της θάλασσας, είναι προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από δυνατούς ανέμους και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και άμμο.

Στις αμμώδεις παραλίες φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους πολλά είδιη, από τα παρυδάτια πουλιά που τσιμπολογούν ασπόνδυλα μέχρι την απειλούμενη χελώνα καρέτα-καρέτα, που εναποθέτει τα αβγά της μέσα στην άμμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παράνομη κίνηση τροχοφόρων, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου, αποτελεί ένα σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα, λόγω της έντονης διάβρωσης που προκαλείται στο ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα.

Στο πλαίσιο της καθημερινής εποπτείας της περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης έχει αποτρέψει πολλές φορές τέτοιου είδους περιστατικά. Επίσης, έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει σχετικά τους πολίτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί εντός του Εθνικού Πάρκου, σε θέσεις πλησίον του οδικού δικτύου, αλλά και στις παραλίες, ενημερωτικές-πληροφοριακές πινακίδες σχετικά με τις επιτρεπόμενες και μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες, όπως είναι η απαγόρευση της κίνησης τροχοφόρων στις αμμοθίνες.