Πρόταση να γίνει βιολογική η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η ιδέα της αγροοικολογίας μέσα από το παράδειγμα ελαιοκαλλιέργειας στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης Έβρου από τον εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη

Πρόταση να γίνει βιολογική η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ο βιοκαλλιεργητής ελαιοπαραγωγός, Παύλος Γεωργιάδης, είναι συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης παραγωγής ελαιόλαδου εδώ και τέσσερις γενιές, καλλιεργώντας στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο έδαφος και στον καταναλωτή.

Είναι εθνοβιολόγος, σύμβουλος καινοτομίας αγροδιατροφικών συστημάτων και δημιούργησε το 100% μονοποικιλιακό βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Calypso, που δανείζεται το όνομά του από την γιαγιά Καλυψώ. Από το 2012 αποτελεί πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. «Εφαρμόζουμε μεθόδους αγροοικολογίας και αυτόνομης διαχείρισης του ελαιόλαδου. Βλέπουμε τον ελαιώνα ως ζωντανό οικοσύστημα, το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε στο σύνολό του». Το Calypso, μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών, διατίθεται απευθείας στους καταναλωτές που το γνωρίζουν και το επιλέγουν.

«Η πελατεία μας είναι πιστή στο Calypso και η ζήτηση καλύπτει την προσφορά του παραγόμενου προϊόντος, γι’ αυτό δεν προέκυψε η ανάγκη τοποθέτησης σε κατάστημα. Επιπλέον, ο καταναλωτής επωφελείται μιας καλύτερης τιμής. Συνεργαζόμαστε, όμως, με εστιατόρια στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη». Ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει στη συμμετοχική ανάπτυξη της υπαίθρου, υποστηρίζοντας τη δημιουργία θυλάκων γνώσης και καινοτομίας. «Με τη δημιουργία του Calypso ακολουθήσαμε βέλτιστες πρακτικές, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα στους παραγωγούς της περιοχής, καθώς ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε το βήμα προς την αγροοικολογία και τη βιολογική καλλιέργεια.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι και άλλοι παραγωγοί επιλέγουν την βιολογική καλλιέργεια και πιστοποίηση». Η οικογένεια Γεωργιάδη καλλιεργεί 1.500 δέντρα, ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα, στοχεύοντας στη διαρκή αύξηση των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, με αφετηρία τον Νομό Έβρου. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να γίνει σταδιακά βιολογική, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας.

«Μπορούν να υποστηριχθούν μια σειρά μέτρων και διαδικασιών αλλά και συνδέσεων με επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να επιτευχθεί μια ποιοτικότερη γεωργία και να παρέχεται στον τοπικό πληθυσμό καλύτερη τροφή. Εάν δημιουργηθεί μια περιφέρεια-μοντέλο, με δεδομένα τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, με τα πολλά νησιά και τα βουνά, η Ελλάδα είναι εφικτό να εξελιχθεί σε προπύργιο της φιλικής προς το κλίμα γεωργίας». Οι βιοκαλλιεργητές ελιάς στη Μάκρη δείχνουν τον δρόμο. Ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες στην οικονομία της γης αποτελούν εν δυνάμει μοχλό ανάπτυξης.