Σιτηρά: Για πρωτοφανή ανάπτυξη κάνουν λόγο παραγωγοί και γεωπόνοι – Ανησυχία για τις τιµές

των Μαρίας Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Θετική εικόνα μεταφέρουν παραγωγοί και γεωπόνοι από όλη τη χώρα αναφορικά με την εξέλιξη της παραγωγής των σιτηρών. Ενδεικτικά της ικανοποιητικής αυτής εικόνας είναι τα όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Σπόρων Βόρειας Ελλάδας της ADAMA, Σάββας Ενεπέκογλου: «Η παραγωγή εξελίσσεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά σε περιοχές όπως οι Σέρρες, το Κιλκίς, ο Έβρος και γενικότερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια υστέρηση. Το επόμενο κρίσιμο στάδιο για την καλλιέργεια θα είναι σε περίπου 15 – 20 ημέρες, όταν θα μπούμε στην ανθοφορία. Οι βροχές ήρθαν έστω και με καθυστέρηση και όλα δείχνουν ότι πάμε για καλές αποδόσεις. Βέβαια, υπάρχει μια κατήφεια στον κόσμο λόγω της εικόνας των τιμών στην αγορά που είναι πτωτική».

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Ανάπτυξης Σπόρων Σποράς της Κ&Ν Ευθυμιάδης, Γιάννης Εμμανουήλ, δήλωσε: «Αυτά που είδαμε στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές ήταν πολύ καλά ως προς την ανάπτυξη των σιτηρών. Οι βροχές που έπεσαν αυτές τις ημέρες ήταν επαρκείς. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι πλην της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωρίς και υπάρχει αρκετός δρόμος». Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές της «ΥΧ» από τις μεγάλες σιτοπαραγωγικές περιοχές, η εξέλιξη της παραγωγής έχει ως εξής:

Θετική η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα

Καλή είναι η εικόνα της καλλιέργειας των σιτηρών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία μέχρι στιγμής. Αν και είναι ακόμη νωρίς για οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, τουλάχιστον στη Δυτική Μακεδονία διαφαίνεται ότι τα όποια προβλήματα δεν στέκονται εμπόδιο στην παραγωγικότητα της φετινής σοδειάς. Αυτό ισχύει για την περιοχή του κάμπου της ΠΕ Κιλκίς, όπου οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να δώσουν ανάπτυξη στα φυτά. Ωστόσο, υπάρχει φόβος για τους όψιμους παγετούς.

Όπως αναφέρει η γεωπόνος και υπεύθυνη της εταιρείας παροχής γεωργικών συμβουλών «Γεωτεχνική Ανάπτυξη», Μαρία Λαζαρίδου, «λόγω και των καιρικών συνθηκών και του μικροκλίματος (καλοκαιρία την ημέρα, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, βροχοπτώσεις τελευταίων ημερών κ.λπ.), οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν τις μυκητολογικές ασθένειες».

Την ίδια ώρα, σχετικά με τις τιμές που ακούγεται ότι θα είναι χαμηλές σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η γεωπόνος σημειώνει ότι υπάρχει μια ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς το κόστος των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα.

«Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα της κατάστασης, αφού οι τελευταίες καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η περιοχή των Γρεβενών θεωρείτο σιτοπαραγωγική, αυτό που διαπιστώνει ο κ. Παυλίδης είναι ότι πολλοί παραγωγοί πλέον έχουν αντικαταστήσει τα σιτηρά με ψυχανθή, όπως βιολογικά τριφύλλια, αφενός λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και αφετέρου γιατί στην περιοχή οι επιδοτήσεις είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει Πρασίνισμα, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ. Παρόμοια εικόνα, σε μικρότερο όμως ποσοστό, υπάρχει και στο Κιλκίς, σύμφωνα με την κα Λαζαρίδου.

Εξαιρετικά τα μαλακά σιτάρια στον Έβρο

Ικανοποιημένοι είναι οι Εβρίτες παραγωγοί σιτηρών, καθώς η πορεία της καλλιέργειας εξελίσσεται χωρίς ασθένειες ή μύκητες και τα σιτηρά μεγαλώνουν. Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, εκτιμά πως αν συνεχίσει με αυτά τα δεδομένα η καλλιέργεια, θα έχουν πολύ καλές αποδόσεις. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε στον Έβρο παρόμοια ανάπτυξη», λέει, αναφερόμενος και στο σκληρό και στο μαλακό σιτάρι, που εξελίσσεται ακόμη καλύτερα. Αποδίδει την καλή εικόνα της καλλιέργειας στις καιρικές συνθήκες, καθώς ο καιρός ήταν σχετικά ζεστός, με την έννοια ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι παρατεταμένες. Για παράδειγμα, οι -4 βαθμοί Κελσίου που είχε η περιοχή της Ορεστιάδας την περασμένη εβδομάδα, όπως και η πάχνη, ήταν παροδικό φαινόμενο. «Τα σιτηρά θέλουν ήλιο, ζέστη και βροχή ανά δεκαπενθήμερο», σχολιάζει. Οι εκτάσεις διατηρούνται στα περσινά επίπεδα από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Ευεργετικές οι βροχές για τα σιτηρά στη Θεσσαλία

Ανακούφιση σκόρπισαν στους παραγωγούς σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου οι πρόσφατες βροχές, καθώς η καλλιέργεια διψούσε για νερό, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά, «εάν δεν έβρεχε και αυτή την εβδομάδα, θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία ποτίσματος και στα σχετικά έξοδα. Έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί και η ζιζανιοκτονία και ελπίζουμε πλέον, μέχρι και τη συγκομιδή, ο καιρός να είναι σύμμαχός μας. Όσον αφορά την τιμή, οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη». Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός αγόρασε σιτηρά στα 46 λεπτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του «ΘΕΣγη», Παναγιώτη Καλφούντζου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι πρόσφατες βροχές ήταν σωτήριες. Το θετικό είναι ότι, έτσι όπως εξελίσσεται η καλλιέργεια, φέτος θα έχουμε πρώιμη παραγωγή κι αυτό είναι καλό, καθώς θα βγούμε πρώτοι στην αγορά. Όπως δείχνουν και οι τιμές στο χρηματιστήριο της Φότζια, λόγω υπερπαραγωγής, οι τιμές θα συμπιεστούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βγούμε γρήγορα στις αγορές».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός αγόρασε ποιοτικά σιτάρια πάνω στον αλωνισμό με 51 λεπτά, στην πορεία η τιμή υποχώρησε στα 48 λεπτά, ενώ προς το τέλος υπήρχαν και λίγες συμφωνίες με 40 λεπτά. Φέτος, η καλλιέργεια σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 15%.

Οι βροχοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα άλλαξαν την ψυχολογία των παραγωγών

Οι πολυήμερες σταθερές βροχοπτώσεις που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των σιτηρών, λόγω της αναγκαιότητάς τους. Σχεδόν στο σύνολο είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζιζανιοκτονίας, όπως επίσης και της λίπανσης με θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου, παραγωγό σιτηρών από την Κάτω Τιθορέα, οι βροχές έπεσαν τη στιγμή που τις είχαν ανάγκη τα σιτηρά. «Οι καλλιέργειες των σιτηρών και των κριθαριών για την τρέχουσα περίοδο δείχνουν να είναι περισσότερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένες και αν δεν έβρεχε, οι αποδόσεις θα ήταν μειωμένες, διότι τα περισσότερα σιτηρά είναι ξερικά», δήλωσε στην «ΥΧ». Αναφερόμενος στα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στις αποθήκες είπε ότι είναι ελάχιστα, καθώς το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι στραμμένο στη νέα περίοδο συγκομιδής: «Οι τιμές πώλησης των τελευταίων αποθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες κυμαίνονται για το σιτάρι στα 35 λεπτά και για το κριθάρι στα 26-27 λεπτά το κιλό. Το κόστος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι σημαντικά αυξημένο και αν οι τιμές δεν ξεπεράσουν τα 35 λεπτά για το σιτάρι, όπως επίσης και τα 30 λεπτά για το κριθάρι, θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα».

Επικίνδυνοι οι όψιμοι παγετοί στον Δομοκό

Για ευεργετικές βροχοπτώσεις όπου αυτές είναι αναγκαίες στην παρούσα περίοδο έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από τον Δομοκό. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι χιονοπτώσεις και οι βροχές που ακολουθούσαν άλλες χρονιές δεν παρουσιάστηκαν την τρέχουσα περίοδο. «Η πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Ξυνιάδας δεν παρουσιάζει προβλήματα πλημμύρας, όπως είχαμε άλλα χρόνια, και η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται ομαλά». Εκείνο, όμως, που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Τσαρτσάλη είναι το θέμα των καιρικών συνθηκών και οι όψιμοι παγετοί. «Συνήθως ο Απρίλης μας κρύβει πολλές εκπλήξεις και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Αν στη φάση που διανύουν τα σιτηρά και λόγω της ανάπτυξής τους έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αποδόσεις», υποστηρίζει ο ίδιος.

Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ: Έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στην αγορά σιτηρών

Μπορεί παραγωγικά η χρονιά να προδιαγράφεται πολλά υποσχόμενη, όμως το πτωτικό σπιράλ που επικρατεί στις τιμές των σιτηρών προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησης εκπροσώπων συνεταιρισμών (ΑΣ Ορεστιάδας, ΕΑΣ Δράμας, ΑΣ «Ενιπέας», Β’ ΑΣ Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Γεωργικός Συνεταιρισμός Σίνδου, ΑΣ Ορχομενού, «ΘΕΣγη» κ.ά.) την Τρίτη 4 Απριλίου με τον υπουργό ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, «καταθέσαμε εκ μέρους του συνεταιρισμού μας μελέτη συσχετισμού κόστους παραγωγής με τις τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά, δηλαδή 28 λεπτά/κιλό για το σκληρό σιτάρι και 23-24 λεπτά/κιλό για το μαλακό σιτάρι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με αυτά τα δεδομένα και συμπεριλαμβανομένης της Συνδεδεμένης ο παραγωγός στην περιοχή μας μπαίνει μέσα 40 ευρώ/στρέμμα. Και, μάλιστα, με μειωμένο κόστος άρδευσης σε σύγκριση με άλλες πιο νότιες περιοχές. Κάναμε την υπόθεση ότι ο παραγωγός θα πιάσει αποδόσεις μεσοσταθμικά 400 κιλά/στρέμμα. Στο υψηλό κόστος συντελεί το γεγονός ότι ουσιαστικά όλα τα εφόδια αγοράστηκαν σε υψηλές τιμές, καθώς η όποια αποκλιμάκωση των τιμών δεν πρόλαβε να φανεί στο σκληρό σιτάρι. Θα πρέπει να το δούμε αυτό όσο είναι καιρός για να μη δούμε αρνητικές εξελίξεις, που έχουμε να δούμε εδώ και πάνω από μία δεκαετία».