Προβληματισμός για τις πλημμύρες στον Αλφειό

ALFEIOS-PLIMIRA
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών του κάμπου των Μακρισίων, κυρίως σε εσπεριδοειδή και σταφίδες, προκάλεσε η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Αλφειό, μετά και τις αλλεπάλληλες έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 2.500 στρέμματα καλλιεργειών, που βρίσκονται πίσω από τα αναχώματα του ποταμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποστεί ανάλογες καταστροφές από τις πλημμύρες, καθώς το φαινόμενο είναι συχνό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και, ήδη, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Γιάννης Λύτρας, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία για την αντιπλημμυρική προστασία του Αλφειού. Στόχος των εργασιών, όταν θα ολοκληρωθεί συνολικά το έργο, είναι η προστασία των παρόχθιων περιοχών, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι αγρότες επιρρίπτουν ευθύνες στον ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού για τη μη ορθή λειτουργία του αντλιοστασίου της περιοχής, αλλά και στα κλειστά θυροφράγματα στο φράγμα Αλφειού. Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, Νίκος Φάμελος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το αντλιοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Πάντως, κατέστησε σαφές πως είναι λανθασμένη η ύπαρξη του αντλιοστασίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει ένα έργο, ώστε να καταργηθεί η λειτουργία του αντλιοστασίου. Το έργο θα μεταφέρει το νερό της λίμνης στο φράγμα, ενώ δεν θα υπάρχει και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και αγρότη στα Μακρίσια, Γιώργο Χατζόπουλο, κάθε φορά που πλημμυρίζει η περιοχή υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα πορτοκάλια, καθώς και στη σταφίδα, που αποτελούν το βασικό εισόδημα των κατοίκων.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress