Προχωρά ο σχεδιασμός για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των περιοχών που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο, με έργα και δράσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου. Η παρουσίαση της στρατηγικής και το αναλυτικό σχέδιο δράσης για τον Αμβρακικό Κόλπο και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο της Κορωνησίας (Κούλια) κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης εργασίας.

Στόχος της προσπάθειας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου μέσα από την ορθολογική και αειφόρο προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων. Ακόμη, οι κοινές επιτροπές θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, αλλά και υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής. Στους κύριους άξονες παρέμβασης συγκαταλέγονται οι βασικές λιμενικές και αλιευτικές υποδομές, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού αποθέματος, η προώθηση συμβατών επενδύσεων (τουρισμός, τοπικά προϊόντα), η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΜΟΔ και των δήμων Αρταίων, Πρέβεζας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά, Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, καθώς και της ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ.