Το ψωμί… ψωμάκι θα πουν oι Βρετανοί λόγω των βροχών

Πάει για πολυετή χαμηλά η τοπική παραγωγή σιτηρών, αυξάνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές

Μικρότερες σοδειές, με αντίκτυπο και σε κλάδους της μεταποίησης όπως η αρτοποιία προβλέπονται για την αγροτική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η χώρα εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.

Οι αγροτικές οργανώσεις προειδοποιούν για «μια κρίση που εξελίσσεται» και η οποία, σε προϊόντα όπως το σιτάρι, αναμένεται να αυξήσει την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εισαγωγές, όχι μόνο φέτος, αλλά πιθανότατα και τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός Νότος, λόγω της κλιματικής κρίσης, ολοένα και περισσότερο βρίσκεται αντιμέτωπος με την ξηρασία κι ενώ σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται πειραματικά καλλιέργειες, όπως η ελιά.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε και από τον ευρωπαϊκό Βορρά, καθώς ακόμη και το –συνηθισμένο, γενικά, στις βροχές– Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχτεί φέτος ασυνήθιστο όγκο βροχοπτώσεων, κάτι το οποίο ήδη έχει επιδράσει σε καλλιέργειες όπως αυτή των σιτηρών, αλλά και στις εκτροφές.

Η παραγωγή σιταριού αναμένεται μειωμένη κατά 15%, ενώ και στο κριθάρι η μείωση ανέρχεται σε 22%, με τα δύο αυτά προϊόντα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση για την ελαιοκράμβη, η παραγωγή της οποίας υποχωρεί κατά 28%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1980.

Οι περισσότερες βροχές εδώ και 18 χρόνια

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θέτουν κίνδυνο σοβαρών μειώσεων στις αποδόσεις», υπογραμμίζει το βρετανικό Συμβούλιο για την Ανάπτυξη της Γεωργίας (AHDB), καθώς τα εδάφη παραμένουν πλημμυρισμένα.

«Μεταποιητές, αλευρόμυλοι και αρτοποιοί θα προσπαθήσουν να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού φέτος για την παραγωγή ψωμιού και ζωοτροφών», δηλώνει στην Guardian ο David Eudall, διευθυντής Οικονομικών και Αναλύσεων του AHDB, εκφράζοντας φόβους ότι η φετινή σοδειά σιταριού θα κινηθεί ακόμη και κάτω από τους 10 εκατ. τόνους, έναντι 14 εκατ. τόνων πέρυσι. «Οι τιμές του ψωμιού, όπως και άλλων προϊόντων που έχουν ως πρώτη ύλη τα σιτηρά, ήδη ανεβαίνουν και πιθανότατα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο», υπογραμμίζει το AHDB. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2024, η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής για ένα διάστημα 18 μηνών, από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1836, με την ποσότητα να αγγίζει τα 1.695 χιλιοστά.

Ταμείο Ανάκαμψης με δάνεια έως 25.000 λίρες

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθώς και οι χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες που καταγράφονται τη φετινή άνοιξη είχαν σοβαρή επίπτωση και στην κτηνοτροφία, κάτι που είναι εμφανές, για παράδειγμα, στις γεννήσεις αρνιών αυτή την άνοιξη.

«Μπορεί οι αγρότες να φέρουν προσώρας το κύριο βάρος, όμως οι καταναλωτές θα δουν πιθανότατα τις επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», υπογραμμίζει η Rachel Hallos, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU). Όπως επισημαίνει η ίδια, οι επιπτώσεις του καιρού έρχονται να προστεθούν στα ήδη αυξημένα κόστη εισροών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί την τελευταία διετία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην αγροτικό τομέα της χώρας, με αποκορύφωμα την κακοκαιρία Χενκ τον περασμένο Ιανουάριο.

Για την επαναφορά των εκτάσεων στην πρότερη κατάστασή τους και τη στήριξη των παραγωγών, η κυβέρνηση ενεργοποίησε ένα Ταμείο Αγροτικής Ανάκαμψης, μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια ύψους από 500 έως 25.000 λίρες για ζημιές που δεν καλύπτονται από το ισχύον καθεστώς ασφαλίσεων.