Ροδόπη: Ορατή η απειλή του πράσινου σκουληκιού για 250.000 στρ. βαμβακοφυτειών

Σε εγρήγορση οι αγρότες της περιοχής της Ροδόπης για την αντιμετώπιση ενός κινδύνου που στο παρελθόν στέρησε εισόδημα από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο λόγος για το πράσινο σκουλήκι που έκανε και πάλι την εμφάνισή του, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις που συλλέγουν οι αγρότες από τα χωράφια τους με την βοήθεια των γεωπόνων.

Στην περιοχή καλλιεργούνται 250.000 στρέμματα με βαμβάκι. Με το βάρος όλο να πέφτει για την φροντίδα τους στους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πρώτοι την παρουσία των «εχθρών» που απειλούν τα φυτά τους.

Οι πρώτες ενδείξεις εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αμβροσίας, του Παλλαδίου, της Νέας Καλλίστης με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να προτρέπει τους καλλιεργητές να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους της περιοχής.

Η επιστημονική ονομασία του πράσινου σκουληκιού είναι το «Helicoverpa armigera», προσβάλλει το βαμβάκι, αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως: τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό και τα λαχανικά. Εμφανίζεται στα τέλη Ιουνίου, μέχρι μέσα Ιουλίου (η πρώτη γενιά) με καταστρεπτικές συνέπειες για τις καλλιέργειες.

Πηγή: ertnews.gr