Ρολάρουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας, προς χαμηλό 12ετίας το παγκόσμιο στοκ καλαμποκιού

Tους 5 εκατ. τόνους αγγίζει ο όγκος των αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο σιτηρών που έχουν εξαχθεί έως τώρα από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου.

Μέχρι το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ το Reuters, από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είχαν αναχωρήσει 211 πλοία που μετέφεραν 4,7 εκατ. τόνους, ενώ άλλα επτά με πάνω από 146.200 τόνους αναχώρησαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλοίων στα 218 και τις ποσότητες στους 4,85 εκατ. τόνους.

Βέβαια, απέχουν πολύ από τις ποσότητες που έβγαιναν από τα σύνορα της χώρας πριν από τον πόλεμο, οπότε και οι εξαγωγές μόνο των σιτηρών ανέρχονταν σε 6 εκατ. τόνους κάθε μήνα. Η φετινή παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 55 εκατ. τόνους περίπου από 86 εκατ. τόνους το 2021, λόγω της μείωσης των εκτάσεων και των υπόλοιπων δυσκολιών που έφερε ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ψηλότερα σε σιτάρι και κριθάρι η Ρωσία

Στο μεταξύ, η παραγωγή μαλακού σιταριού της τελευταίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σύστημα Πρόβλεψης Απόδοσης Καλλιεργειών (MARS), αναμένεται να αγγίξει τους 95 εκατ. τόνους, δηλαδή 25% πάνω από πέρυσι.

Η επίδοση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εκτάσεων κατά 3% και των αποδόσεων κατά 21%, ενώ οι 70 εκατ. τόνοι αντιστοιχούν σε χειμερινό σιτάρι (31% πάνω από πέρυσι και 22% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας). Αντίθετα, οι εκτάσεις με κριθάρι εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό 2%, ωστόσο, οι αυξημένες κατά 20% αποδόσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μια παραγωγή 21,6 εκατ. τόνων, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με πέρυσι.

Aπό τις εκτιμήσεις του MARS, διαφαίνεται επίσης μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ, ενώ ειδικά για το καλαμπόκι οι αποδόσεις εκτιμώνται 19% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο Reuters το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), στο τέλος της σεζόν 2022-2023 τα αποθέματα καλαμποκιού θα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010/2011 και θα επαρκούν για μόλις 80 μέρες, λιγότερες δηλαδή από την κρίση του 2012.

Ρόλο σε αυτό θα παίξει και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φαίνεται ότι οδεύουν φέτος προς τη χαμηλότερη σοδειά των τελευταίων τριών ετών.