ΣΕΔΗΚ: Επισημάνσεις και προτάσεις για την ποιότητα και την εμπορία ελαιολάδου –  Απονομή Βραβείων Ελαιοτριβείων

Με μεγάλη επιτυχία, παρά τις δυσκολίες των υγειονομικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ στα Χάνια η ημερίδας «Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου» που οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ , την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Παρά τις δυσκολίες των υγειονομικών συνθηκών αλλά και την απασχόληση των ελαιοτριβείων με την προετοιμασία τους για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου,  η συμμετοχή στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε «υβριδικά» δηλαδή με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, ήταν αρκετά αξιόλογη.

Στα πλαίσια της ημερίδας έγινε και  η απονομή των Βραβεύσεων  Ελαιοτριβείων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς Ποιότητας και Εμπορίας ελαιολάδου 2020/21 που είχε  προκηρύξει  ΣΕΔΗΚ κατά την οποια    επιβραβεύτηκαν με  πλακέτες της  Χρυσής , Αργυρής και Χάλκινης Μινωικής Ελιάς και Επαίνους

Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν από  τους εκπροσώπους των οργανωτών, που παραβρέθηκαν κατά την απονομή, ενώ στους απόντες βραβευόμενους   θα σταλούν ταχυδρομικά.

Σε όλους του βραβευόμενους εκτός από την διάκριση προσφέρθηκε ι ως αναμνηστικό δώρο  ένα αντίτυπο της πρόσφατης έκδοσης του ΣΕΔΗΚ «ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Επισημάνσεις και Προτάσεις για την Ποιότητα  και την Εμπορία Ελαιολάδου

Με  τις   εισηγήσεις και συζητήσεις που έγιναν κατά την ημερίδα  έγιναν ενδιαφέρουσες  διαπιστώσεις και  επισημάνσεις  και διατυπώθηκαν  σημαντικές προτάσεις   για την ποιότητα  αλλά και την διάθεση ελαιολάδου

 ΠOIOTHTA

Σχετικά με την ποιότητα επισημάνθηκαν τα εξής:

-Η φήμη της υψηλής ποιότητας που κατέχει το Κρητικό Ελαιόλαδο επί δεκαετίες πρέπει να  διαφυλαχθεί πάση θυσία με μέριμνα υπηρεσιών και παραγωγών.

   Αποφασιστικός παράγων είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση του Δάκου  με την δολωματική  δακοκτονία  για την οποια  απαραίτητη είναι η πλήρης αναδιοργάνωση του ισχύοντος συστήματος.

– Ιδιαίτερη προσοχή  απαιτείται  για την  πλήρη αποφυγή υπολειμμάτων  φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο τόσο με επιλογή  των κατάλληλων φυτοφαρμάκων, αλλά και σωστή εφαρμογή τους τόσο κατά την δολωματική δακοκτονία, όσο και  την χρήση τους για ψεκασμούς κάλυψης από ιδιώτες.

-Αναγκαία όμως είναι και η τήρηση όλων των  κατάλληλων μέτρων κατά τις φάσεις της καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας  του ελαιοκάρπου και διατήρησης του ελαιολάδου.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Στον τομέα της διάθεσης  επισημάνθηκαν τα εξής

-Η  υψηλή ποιότητα απαιτεί μεγάλο κόστος  και για αυτό πρεπει να αμειφθεί ανάλογα στο εμπόριο ώστε να  αποφέρει στους παραγωγούς μια δίκαιη αμοιβή.

-Απαραίτητη είναι η διάθεση του χύμα ελαιολάδου με διαγωνισμούς τόσο από τα Συν/κα όσο και από τα Ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

-Η διάθεση με την  μέθοδο  του  «κοψίματος»  από Συνεταιρικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία πρεπει να εξορθολογιστεί . Απαιτείται η σύναψη γραπτών συμφωνιών  για τον  τρόπο και χρόνο και την  τιμή  διάθεσης του προϊόντος. Οι παραγωγοί θα πρεπει να καταβάλλουν ενοίκιο αλλά θα πρέπει να μετέχουν και στην διαμόρφωση των τιμών.

– Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η διάθεση τυποποιημένου. Τα σημερινά ποσοστά διάθεσης τυποποιημένου  15-20% της παραγωγής,  δεν είναι αρκετά και ο ρυθμός αύξησής τους που είναι  800-1000 τον/έτος, είναι  χαμηλός.  Για να φτάσουμε σε ποσοστό 70% με αυτό τον ρυθμό, απαιτούνται  50 χρόνια!

– Η αύξηση του ποσοστού πώλησης τυποποιημένου απαιτεί μεγάλες μονάδες Συνεταιρικές η ιδιωτικές  δυναμικότητας 5-10 χιλ τόνων/έτος ώστε το κόστος διαχείρισης και προβολής ανά μονάδα προϊόντος να είναι χαμηλό.

 Στόχοι και διαδικασία των διαγωνισμών ποιότητας και διάθεσης

Οι διαγωνισμοί   ποιότητας και διάθεσης που απευθύνονταν σε Συνεταιρικά ή Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία είχαν σαν βασικούς στόχους:

(α) Την ανάδειξη και προβολή των καλυτέρων ποιοτικά ελαιόλαδων περιοχών και παραγωγών της Κρήτης

(β) Την επίτευξη καλυτέρων όρων και υψηλοτέρων τιμών διάθεσης για παραγωγούς και εμπλεκόμενους με την μεταποίηση και εμπορία.

(γ) Την ανάπτυξη ενδιαφέροντος των παραγωγών για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας κατά τις φάσεις της καλλιέργειας, της φυτοπροστασίας, και συγκομιδής του ελαιοκάρπου

(δ) Την παρότρυνση των ελαιοτριβείων να ακολουθούν κανόνες και πρακτικές διασφάλισης της ποιότητας κατά την διαδικασία εξαγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου

     Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς ήταν δωρεάν για τα ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ αλλά έγινε με αυστηρές διαδικασίες διαφορετικές από ότι στους συνήθεις διαγωνισμούς προκείμενου να  εξασφαλιστεί η γνησιότητα της ταυτότητας αλλά και η αμεροληψία των αναλύσεων και εξετάσεων των δειγμάτων.

  Τα δείγματα λήφθηκαν από  3/μελεις επιτροπές από δεξαμενές ελαιοτριβείων τουλάχιστο 20 τόνων  και παραδόθηκαν με κωδικούς που κατατέθηκαν  σε Συμβολαιογράφους  για αναλύσεις ποιότητας και οργανοληπτικών στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς και Αμπέλου στα Χανιά και για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο διαπιστευμένο εργαστήριο «ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ» στο Ρέθυμνο.

-Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε

Διακρίσεις διαγωνισμού ποιότητας 

Η αξιολόγηση  της  ποιότητας έγινε από την Επιτροπή ειδικών με βάση τα  χημικά χαρακτηριστικά (κυρίως οξύτητα, υπεροξείδια και φαινόλες)  καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά  που πρόεκυψαν από τις αναλύσεις που έγιναν στα Εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υπ/κων και Αμπέλου.

Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν  ήταν:

ΧΡΥΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ  στον «Ελαιόμυλος Καργάκη»  ( Δ. Γόρτυνας)

ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Ανώσκελη ΑΕ (Δ. Πλατανιά), Α.Σ. Εμπάρου (Δ.Βιάννου), Α.Σ. Παπαγιαννάδων (Δ. Σητείας), Αστερούσια Α.Ε. (Δ. Φαιστού), Σταματάκης & Σια Ο.Ε. (Δ. Αποκορώνου), Παπαμαστοράκης Α. Ο.Ε. ( Δ. Βιάννου)

ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α.Σ. Κριτσας ( Δ. Αγ. Νικολάου)

 ΕΠΑΙΝΟΙ στους:,  Α.Σ. Ζάκρου (Δ. Σητείας), Α.Σ. Ζήρου (Δ. Σητείας), Α.Σ.  Λιθινών ( Δ. Σητείας), Α.Σ. Σταβιών (Δ. Φαιστού),  Θραψανού (Δ. Μινώα –Πεδιάδας), Βασιλαντωνάκης – Πετρουλάκης ( Δ. Αποκορώνου)

Διακρίσεις διαγωνισμού ποιότητας

Η αξιολόγηση για της βραβεύσεις στην διάθεση έγινε από Επιτροπή ειδικών με βαθμολόγηση  διαφόρων κριτήριων και κυρίως της  εξασφάλισης διαφάνειας και εφαρμογής διαγωνιστικών διαδικασιών για την διάθεση του χύμα  καθώς και τον βαθμό  διάθεσης τυποποιημένου.

Οι διακρίσεις που απονεμηθήκαν ήταν: 

ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α. Σ. Κριτσάς (Δ. Αγ.Νικολάου), Α.Σ. Εμπάρου (Δ. Φαιστού),  Α.Σ. Ζάκρου  (Δ. Σητείας), 

ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α.Σ. Θραψανού (Δ. Μινώα Πεδιάδας), Αλμπαντάκης ΑΕΕΒΕ

 ΕΠΑΙΝΟΙ στους:  «Ελαιόμυλος  Καργάκη ΑΕ» (Δ. Γόρτυνας), Ε. Σταματάκης Ο.Ε. ( Δ. Αποκορώνου)

 ΧΡΥΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ:  Κανένας