Συμπληρώνει 70 χρόνια δίπλα στους καπνοπαραγωγούς η ΣΕΚΕ

Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνοπαραγωγούς

ΣΕΚΕ: Συμπλήρωσε 70 χρόνια κοντά στους καπνοπαραγωγούς

Σαν σήμερα, πριν από 70 χρόνια ιδρύθηκε η ΣΕΚΕ, η μεγάλη ξανθιώτικη συνεταιριστική οργάνωση. Κάθε 10 χρόνια από την επέτειο, η ΣΕΚΕ προσκαλεί τους συνεταιριστές, τους εργαζομένους και τους παραγωγούς να γιορτάσουν μαζί τον κοινό αγώνα. Αυτό θα συμβεί και τώρα, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνοπαραγωγούς.

Τα 70 χρόνια της ΣΕΚΕ ΑΕ θα γιορταστούν σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, με εκδήλωση που θα γίνει στο ΚΤΗΜΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ στις 8 το βράδυ, με προσκεκλημένους όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Εξωτερικό.

«Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947, από τον σπουδαίο συνεταιριστή και πολιτικό, Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Όλα αυτά τα χρόνια, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους καπνοπαραγωγούς, με τους οποίους οι σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί ποτέ. Επί 70 χρόνια, η ΣΕΚΕ συνέβαλε ουσιαστικά στην εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες όπου υπήρχαν εργοστάσια, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη», περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Παναγιώτης Ταρενίδης.

Επιχειρηματικά άλματα

Τα τελευταία χρόνια, η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος έφυγε από τα ελληνικά σύνορα και δημιούργησε εταιρείες στη Βουλγαρία, στη FYROM και από τις αρχές του έτους και στην Αλβανία. «Η ανταπόκριση που τυγχάνει η ΣΕΚΕ από τις βαλκανικές χώρες είναι πολύ καλή, μάς έχουν δεχτεί οι καπνοπαραγωγοί αυτών των χωρών γιατί μας γνώριζαν. Τα καπνά της φεύγουν σε 30 χώρες και ο τζίρος της την περασμένη χρονιά ήταν 64 εκατ. ευρώ». Ο κ. Ταρενίδης τονίζει ότι στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα, η ΣΕΚΕ είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που αναπτύσσεται κάνοντας άλματα, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα και η δεύτερη στα Βαλκάνια στην αγορά καπνού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομία της Ξάνθης αλλά και της χώρας. Η ΣΕΚΕ απέκτησε πολύ καλό όνομα στους διεθνείς κύκλους. Αποτελεί τακτικό προμηθευτή των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου, όπως είναι οι PHILIP MORRIS, JTI, KT & G, Tobacco Monopolies of North Africa κ.ά., χάρη στα εξαιρετικής ποιότητας καπνά της και τη συνέπεια στις συναλλαγές.

Ο μεγάλος ηγέτης

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως της ΣΕΚΕ το 1945, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον για αγορά, μεταπώληση και εμπορία καπνών σε φύλλα, επεξεργασμένα ή μη. Ο κ. Ταρενίδης σημειώνει τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε από τον Βασίλειο Ιλατζή, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια γενικός διευθυντής, το έργο του οποίου συνεχίζει από το 2009 ο νυν γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Κοντός, που είναι από τα στηρίγματα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Στα 70 χρόνια ζωής, η ΣΕΚΕ αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες βιομηχανίες μεταποίησης καπνού παγκοσμίως. Δημιούργησε άξια στελέχη, πολλά εκ των οποίων προήλθαν από τα οικοτροφεία της ΣΕΚΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα οποία σπούδασαν, με υποτροφία της εταιρείας, παιδιά φτωχών καπνοπαραγωγικών οικογενειών. Ο κ. Ταρενίδης εξηγεί ότι τα οικοτροφεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο τη σκληρή δεκαετία του ‘50 και διατηρήθηκαν μέχρι το 1965. «Η προσφορά της ΣΕΚΕ εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια ήταν καθοριστική, καθώς σπούδασαν δωρεάν 400 παιδιά καπνοπαραγωγών, στα οποία παρείχε κατάλυμα, διατροφή, παρακολούθηση».