Σιτάρι: Όλο και πιο συχνά ακούγονται τα 25 λεπτά για ποιοτικά σκληρά

Η νέα διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην δήμου Πλατυκάμπου

Στη Βόρεια Ελλάδα επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον για την αγορά του σκληρού, καθώς η σαφώς καλύτερη, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, εικόνα της σοδειάς, αλλά και η «δίψα» των εγχώριων μύλων για –δυσεύρετα φέτος– ποιοτικά σιτάρια δημιουργούν προϋποθέσεις για καλύτερες τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ήδη οι Μύλοι Χαλκιδικής αγοράζουν προϊόν με 22 λεπτά το κιλό, ενώ έντονη φημολογία υπάρχει και για δραστηριοποίηση στην περιοχή γνωστού εμπορικού οίκου από τη Θεσσαλία, ο οποίος φέρεται να προσφέρει ακόμα και 25 λεπτά το κιλό για τα καλά ειδικά βάρη.

«Υπάρχει πράγματι έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, χωρίς βέβαια αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων να μεταφράζεται σε κάποια τιμή. Η αγορά κινείται κυρίως με προκαταβολές», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το κλίμα θα γυρίσει από τον Σεπτέμβριο και μετά η τιμή του σκληρού σιταριού θα κινηθεί τελικά αρκετά πάνω από τα 20-21 λεπτά που «ακούγονται» αυτήν τη στιγμή στην εμπορική «πιάτσα», αγγίζοντας, ή ακόμα και ξεπερνώντας, τα 25 λεπτά το κιλό.

«Όσοι αποθηκεύουν κερδίζουν»

«Όσοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν –κάτι που σαφώς δεν ισχύει για όλους– εκτιμώ ότι θα βγουν κερδισμένοι. Άλλωστε, οι περισσότερες από τις βιομηχανίες έχουν κοστολογήσει την πρώτη ύλη στα επίπεδα των 27-28 λεπτών το κιλό, επομένως έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν κάτι παραπάνω σε μια δεύτερη σερί δύσκολη χρονιά», υπογραμμίζει. Αν και είναι σαφές ότι οι πρώτες εξαγωγές θα δώσουν τον τόνο, ο ίδιος προβλέπει ότι «φέτος τα σκληρά σιτάρια που θα μείνουν και θα διακινηθούν στην ελληνική αγορά θα πληρωθούν καλύτερα».

Ψηλότερα βάζουν τον πήχη τα σκληρά σιτάρια της Βόρειας Ελλάδας

Για έντονη ζήτηση εκ μέρους των εγχώριων μύλων κάνει λόγο και ο παραγωγός Χρυσάφης Δασκαλάκης από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο οποίος φέτος καλλιέργησε 1.000 στρέμματα και, για την ώρα, κρατάει το σύνολο της παραγωγής του στην αποθήκη. «Για όσους αντέχουν να περιμένουν, πιστεύω ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά τους επόμενους μήνες. Υπάρχει ζωηρή ζήτηση για ποιοτικό σκληρό σιτάρι, προκειμένου να «μπαλωθούν» οι τρύπες της Θεσσαλίας και αυτό δημιουργεί προσδοκίες, με δεδομένο ότι φέτος δεν υπάρχουν ούτε ποιότητες, αλλά ούτε και ποσότητες», σημειώνει. Όπως λέει στην «ΥΧ», ο ίδιος –καθώς και άλλοι συνάδελφοί του από την περιοχή– ανήκει στους «τυχερούς» που πέτυχαν στήσιμο της τάξης των 500 κιλών/στρέμμα, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί τον κανόνα στο σύνολο της Χαλκιδικής. «Από την Ποτίδαια και πάνω υπάρχουν χωράφια που είχαν αποδόσεις ακόμα και 30-40 κιλά το στρέμμα», αναφέρει.