Σιτηρά για λιγότερο από μήνα διαθέτει πλέον ο Λίβανος

Αποθέματα σιτηρών για «λιγότερο από έναν μήνα» διαθέτει πλέον ο Λίβανος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του, Ραούλ Νέχμε. Η έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της χώρας κατέστρεψε και τα κεντρικά σιλό μαζί με το κεντρικό λιμάνι της χώρας για την εισαγωγή ειδών διατροφής, αυτό της Βηρυτού. Παρότι τα κατεστραμμένα σιλό περιείχαν μόνο 15.000 τόνους σιτηρών (το 12,5% της δυναμικότητάς τους), οι υπόλοιπες αποθηκευμένες ποσότητές του δεν καλύπτουν μεγαλύτερο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», δήλωσε ο Νέχμε, προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες, προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις επισιτιστικής ασφάλειας. Ο ίδιος ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κρίση ψωμιού ή αλευριού», καθώς υπάρχει αρκετό απόθεμα, αλλά και πλοία καθ’ οδόν για την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών.

Για επαρκή αποθέματα αλευριού για την κάλυψη της αγοράς για διάστημα ενάμιση μήνα, ανέφερε ο επικεφαλής της Ένωσης Εισαγωγέων Σιτηρών, Άχμεντ Χατίτ, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ελλιμενισθεί ακόμα τέσσερα πλοία που μετέφεραν 28.000 τόνους σιτηρών. Σύμφωνα με το δίκτυο LBCI, οι αρχές επιδιώκουν τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Τρίπολης. Από εκεί, τα σιτηρά θα πρέπει να ταξιδέψουν 2 χιλιόμετρα για να αποθηκευτούν, καθώς δεν διαθέτει σιλό, υποστήριξε ο διευθυντής του Άχμεντ Τάμερ.