Σκάνδαλο κρέατος με την προσθήκη… ελαιολάδου

Σκάνδαλο κρέατος με την προσθήκη… ελαιολάδου

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας δημοσιοποίησαν τα έγγραφα κατηγοριών εις βάρος 60 ατόμων που εργάζονται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εμπλέκονται στο γνωστό σκάνδαλο κρεάτων που εμφανίστηκε στα μέσα Μαρτίου.

Οι εν λόγω ελεγκτές, με την παρότρυνση των ανωτέρων τους, κατηγορούνται για συστηματικές δωροδοκίες, ώστε να υπογράφουν για την καταλληλόλητα εξαγωγής φορτίων κρέατος, χωρίς τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται οι επιχειρήσεις JBS και BRF, που αποτελούν τους μεγαλύτερους επεξεργαστές και προμηθευτές κρέατος του κόσμου, με σημαντική παρουσία και στην ΕΕ.

Ειδικά η δεύτερη εταιρεία, που εξειδικεύεται σε πουλερικά και χοιρινά, διακίνησε στην Ευρώπη προϊόντα με σαλμονέλα, ενώ οι κατηγορούμενοι ελεγκτές συνέχιζαν να την καλύπτουν με πιστοποιητικά καταλληλόλητας των προϊόντων της.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές έδειχναν να αποδέχονται πλέον την άποψη της Βραζιλίας ότι τα γεγονότα αυτά δεν τεκμηριώνουν ένα διατροφικό σκάνδαλο υψηλού κινδύνου αλλά ένα απλούστερο, μη τήρησης των εξαγωγικών διαδικασιών, οι εξελίξεις ίσως λάβουν μία νέα τροπή. Οι αρχές της Ρωσίας, με τη σύμφωνη γνώμη αυτών της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν, την προηγούμενη Δευτέρα, ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων 17 βραζιλιάνικων εταιρειών, των μεγαλύτερων της χώρας.

Η Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω έχουν, βέβαια, επιπτώσεις και στην Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους. Αφενός, για τις αθρόες εισαγωγές χοιρινού και τις μικρότερες κατεψυγμένου κοτόπουλου που γίνονται και που μπορεί να αφορούν προϊόντα Βραζιλίας που εμφανίζονται ως ευρωπαϊκά. Αφετέρου, γιατί οι μειωμένες εξαγωγές της Βραζιλίας δίνουν χώρο στα ευρωπαϊκά προϊόντα και στην προοπτική καλύτερης τιμής παραγωγού, σε μία περίοδο κρίσης για την κτηνοτροφία.

Σε αυτή προστέθηκε και ένα σκάνδαλο ελαιολάδου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας, σε ανάλυση που έγινε σε 140 προϊόντα εμφιαλωμένου ελαιολάδου, βρέθηκαν 45 προϊόντα όπου η σήμανση δεν συμβαδίζει με το πραγματικό περιεχόμενο.

Αν και στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν προϊόντα που εισήχθησαν από την Αργεντινή ή περιείχαν μείγματα 85% σογιέλαιου με 15% lampante, η Βραζιλία αποτελεί μία από τις μεγάλες ανερχόμενες δυνάμεις στην κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Το γεγονός ότι στο ελαιόλαδο εμφανίζονται ίσως τα περισσότερα κρούσματα νοθείας προϊόντος φυτικής προέλευσης, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και τους Έλληνες συντελεστές του κλάδου.